Venäläiset asevalmistajat paransivat asemiaan maailmanmarkkinoilla viime vuonna. Samalla Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan asefirmat ovat hieman menettäneet osuuksiaan.
Tämä käy ilmi Tukholmassa toimivan kansainvälisen rauhantutkimusinstituutti Siprin raportista.
Venäläisyritysten asemyynti kasvoi yhteensä miltei 50 prosenttia viime vuonna. Suurin osa aseista myydään Venäjän omalle armeijalle, mutta niitä viedään myös Kiinaan ja Intiaan.
Venäjä on aiemmin myynyt paljon aseita myös Syyriaan, mutta tällä hetkellä aseiden myyminen Syyrian hallitukselle on Siprin mukaan vähäistä. Syynä ovat Syyrian hallinnon huvenneet varat.
– Venäläisten viesti on pääasiassa, että jos maksatte, me toimitamme, mutta muutoin emme, sanoo Siprin vanhempi tutkija Siemon Wezeman.
Krimin valtauksen takia Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet eivät vaikuta juuri haitanneen maan aseteollisuutta. Asiantuntijoiden mukaan pakotteet ovat pikemminkin saaneet Venäjän etsimään aseilleen uusia markkinoita ja kehittämään uusia teknologioita.
Ukrainan aseteollisuus taas on kärsinyt selvästi Venäjän ja Ukrainan välisestä kriisistä. Ukrainan asemyyntiluvut sukelsivat viime vuonna yli 37 prosenttia.
Siprin sadan suurimman asevalmistajan listalla on 11 venäläisyritystä. Niistä suurin, Almaz-Antey, sijoittuu listalla sijalle 11. Yritys valmistaa muun muassa Buk-ohjuksia, jollaista epäillään käytetyn Ukrainassa viime vuonna maahan syöksyneen Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alas ampumisessa.
Lännessä leikataan aseostoista
Siprin mukaan länsimaiset asevalmistajat keikkuvat yhä asefirmojen sadan kärjessä, mutta niiden myyntiluvut ovat laskeneet neljä vuotta peräkkäin.
Viime vuonna Yhdysvaltain ja Länsi-Euroopan suurten asevalmistajien myyntiluvut kutistuivat yhteensä hieman yli kolme prosenttia.
Siprin mukaan asevoimat Yhdysvalloissa ja Euroopassa ovat leikanneet kulujaan eritoten vähentämällä uusia hankintoja, mikä näkyy länsimaisten yritysten kasvuluvuissa.
Maailman suurimman asevalmistajan titteliä pitää yhdysvaltalainen Lockheed Martin. Se onnistui kasvattamaan myyntiään liki neljä prosenttia viime vuonna. Venäläisten ohella kilpailijoiksi asemarkkinoilla on noussut monia kasvavia yrityksiä muun muassa Turkista ja Etelä-Koreasta.
Kaikkiaan Siprin top 100 -listalle nousi 15 uutta aasialaista yritystä.
Sipri ei listaa kiinalaisia asevalmistajia raportissaan, koska Kiinasta ei sen mukaan ole saatavilla tarpeeksi luotettavia lukuja.