Maailman sadan suurimman asealan yrityksen myynti nousi viime vuonna 4,6 prosenttia edellisvuodesta, kertoo Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti Sipri katsauksessaan.
Sadan yrityksen yhteenlasketun kaupan arvo oli viime vuonna yhteensä 420 miljardia dollaria.
Siprin luvuissa ei ole mukana kiinalaisyrityksiä datan puutteellisuuden vuoksi.
Listan viiden kärjessä ovat yhdysvaltalaisyritykset Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon ja General Dynamics. Niiden yhteenlaskettu myynti on yli kolmanneksen kaikkien listan yritysten myynnistä. Yhteensä listalla olevat yhdysvaltalaisyritykset vastasivat viime vuonna lähes 60 prosentista kaikesta sen myynnistä.
Sipri huomauttaa, että Yhdysvalloissa alaan vaikutti viime vuonna merkittävästi se, että maan presidentti Donald Trump ilmoitti edellisvuonna asejärjestelmien nykyaikaistamisesta.
Instituutin mukaan suuret yhdysvaltalaisyritykset ovat kasvaneet yrityskauppojen myötä, kun ne valmistautuvat tuottamaan uuden sukupolven asejärjestelmiä ja näin parantamaan asemiaan hallituksen kilpailuttaessa sopimuksia.
Venäläiset vakaina
Sadan suurimman listalle yltävän aseita, sotatarvikkeita ja niihin liittyviä palveluita myyvän yrityksen myynti on kasvanut 47 prosenttia vuodesta 2002. Siprin mukaan vuosi 2002 on ensimmäinen, jolta on saatavilla vertailukelpoista dataa.
Alan venäläisyritysten kokonaismyyntiluku on pysynyt melko vakaana edellisvuoteen verrattuna. Sadan kärjessä on mukana kymmenen venäläisyhtiötä, ja niiden osuus laski vuodesta 2017 hieman reilulla prosenttiyksiköllä 8,6 prosenttiin.
Eurooppalaisyritysten myynnistä suurin osuus kuului jälleen kerran Britanniassa majaa pitäville yhtiöille, vaikka niiden siivu laski edellisvuodesta. Sipri sanoo, että brittiyhtiöiden käyrän kääntyminen alas johtui Britannian asejärjestelmien modernisointiohjelman viivästyksistä.
Siprin asekauppatietokannassa ovat sekä julkiset että yksityiset alan yritykset, mutta siinä ei huomioida asevoimien omia valmistus- tai huoltoyksiköitä.