Satojen miljardien bisnes – globaali asemyynti kasvoi jo seitsemättä vuotta peräkkäin

Maailman aseteollisuuden sadan suurimman yrityksen myynti kasvoi vuonna 2021, vaikka tuotantoketjussa ilmeni pulmia ja haasteita. Näin toteaa Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti Sipri raportissaan, joka julkaistiin varhain maanantaina.

Siprin mukaan aseteollisuuden sadan suurimman yrityksen myynti oli viime vuonna arvoltaan 592 miljardia dollaria (noin 562 miljardia euroa). Summa kasvoi edellisvuodesta 1,9 prosenttia.

Tämä oli Siprin mukaan jo seitsemäs vuosi peräkkäin, jolloin globaalin asemyynnin arvo nousi.

Ongelmia aseiden tuotantoon ja kauppaan aiheuttivat Siprin mukaan vuonna 2021 koronapandemiaan liittyneet häiriöt toimitusketjuissa. Rauhantutkimusinstituutti arvioi, että alan tuotantoketjun pulmat ovat todennäköisesti lisääntyneet päättyvän vuoden aikana Ukrainan sodan vuoksi.

Tuotannon lisääminen vie aikaa

Venäjällä on ollut globaalisti tärkeä rooli asevalmistuksen raaka-aineiden tuottajana. Tämä saattaa Siprin mukaan haitata Yhdysvaltain ja Euroopan ponnisteluja asevoimien vahvistamiseksi ja varastojen täydentämiseksi sen jälkeen, kun Ukrainaan on lähetetty miljardien arvosta ampumatarvikkeita ja muita varusteita.

– Tuotannon lisääminen vie aikaa. Jos toimitusketjun häiriöt jatkuvat, voi kestää useita vuosia, ennen kuin jotkin tärkeimmistä asevalmistajista pystyvät vastaamaan Ukrainan sodan luomaan lisäkysyntään, toteaa Siprin vanhempi tutkija Diego Lopes da Silva.

Siprin mukaan venäläisten yritysten pyrkimyksiä lisätä asetuotantoaan jarruttaa niiden pula puolijohteista. Ukrainan sotaan liittyvät lännen pakotteet haittaavat ylipäänsä Venäjän asetuotantoa.

Maailman sadasta suurimmasta aseteollisuuden yrityksestä suuri osa on yhdysvaltalaisia. Pohjois-Amerikka oli kuitenkin vuonna 2021 Siprin mukaan ainoa maanosa, jonka asekauppa väheni. Pudotus oli tosin vain vajaan prosentin suuruinen.

Lue myös:

    Uusimmat