Koronapandemia lisäsi mielenterveysongelmia ja traumaattista oireilua: "Moni kokee tällä hetkellä ahdistusta, masennusta ja unettomuutta"

6:17img
Katso mielenterveyden asiantuntijan vinkit arjessa jaksamiseen.
Julkaistu 13.01.2021 09:20

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Koronapandemian aikana mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet ja monella on myös traumaattisia oireita. MTV:n uutisaamussa vieraillut mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen arvioi, että mielenterveyden ongelmat ovat jatkoa koronapandemialle.

–  Kansainvälisten tutkimusten mukaan ahdistus, masennus, unettomuus ja trauman oireet ovat sellaisia, joita todella moni tällä hetkellä kokee, sanoo Keski-Rahkonen.

Hänen mukaansa monella on myös trauman oireita, joita esiintyy esimerkiksi silloin, jos ihminen on kokenut jotakin pelottavaa tai ollut huolissaan siitä, että jotakin pahaa tapahtuu.

– Trauman oireisiin kuuluu esimerkiksi se, että säpsähtelee tai olo on epämääräisen ahdistunut ja tulee ehkä painajaisia. Se voi tapahtua vaikka keskellä työpäivää, että tulee pahat ajatukset mieleen.

"Yksin asuvat vaikeimmassa asemassa"

Traumaattista oireilua on havaittu ympäri maailmaa.

– Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat sellaiset, jotka asuvat yksin tai joutuvat eristyksiin tai karanteeniin. Myös lapsilla ja nuorilla on kuvattu aika paljon oireita. 

– Myös sellaisilla, jotka työskentelevät aivan suoraan tämän epidemian kanssa, on paljon oireita. Kiinan epidemia-alueella on kuvailtu, että puolella tai jopa kahdella ammattilaisella kolmesta oli epidemian alussa vaikeita psyykkisen kuormituksen oireita.

– Myös he ovat lähteneet hakemaan apua. Eli tämä kuormittaa sekä vanhoja että uusia asiakkaita.

Milloin on haettava apua?

Jos oireet alkavat haitata elämää, on syytä hakea apua.

– Silloin kun nämä oireet alkavat haitata jokapäiväistä elämää eli ihmissuhteita, työtä tai opiskelua. Eli jos ei esimerkiksi pysty keskittymään töihin tai huomaa, ettei jaksa tehdä niitä asioita, mitä normaalisti jaksaa. Silloin voisi olla hyvä hetki pysähtyä ja lähteä hakemaan apua – jos on töissä, niin esimerkiksi työterveyshuollosta. Apua voi myös hakea perusterveydenhuollosta.

– Masennuksessa pidetään rajana jo kahden viikon oireilua, jolloin pitäisi hakea apua.

Keski-Rahkonen valottaa lopuksi, mitkä ovat mielenterveyden hoidon perusasioita.

– Läheiset ihmiset, keskustelut, ystävät, ulkoilu ja se että huolehtii elämässä ihan perusasioista – ruuasta liikunnasta, tauoista.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus