Koronapandemia vaikutti rajusti poliisien työhön: Kotihälytykset, pahoinvointi ja mielenterveysongelmat näkyvät kentällä: "Hirvittää lasten puolesta"

2:12img
Katso uutisjuttu videolta: näin korona on vaikuttanut poliisien työmäärään ja jaksamiseen!
Julkaistu 06.06.2020 20:57

MTV UUTISET - TONI JOUKANEN

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton tekemän tuoreen kyselyn mukaan koronapandemia on vaikuttanut rajusti poliisin työhön ja kuormitukseen.

Lähes joka kolmas poliisin, oikeushallinnon ja hätäkeskuksen työntekijöistä kertoo työmääränsä kasvaneen koronapandemian aikana. Tehtävien luonne on myös muuttunut ja poliisi on joutunut priorisoimaan eri tehtävien välillä.

Osa tehtävistä on jätetty kokonaan tekemättä tai siirretty tehtäväksi myöhemmin. Mielenterveysongelmat ja pahoinvointi näkyvät kentällä yhä useammin. 

Suurin muutos on etätyö, johon on siirrytty isossa mittakaavassa. Asiakaskontaktit on vähennetty minimiin ja asioiden hoitaminen puhelimitse on lisääntynyt. Vain pakolliset kuulustelut tehdään, muut siirretään myöhemmäksi.

Uudenmaan sulkuoperaatio työllisti kolmen viikon ajan eteläisen Suomen laitoksia kovasti, työpäivät venyivät pitkiksi ja resurssit olivat pois muista toiminnoista.

Lue myös: Näin korona mullisti poliisien arjen – ylikonstaapeli tempaistiin turvapaikkahakemusten parista Uudenmaan rajalle: "Työpäivät venyivät jopa 16 tuntisiksi"

Uudenmaan rajojen sulku työllisti 

Poliiseille tehdyn kyselyn avoimista vastauksista näkyy, että koronapandemian aikana poliisia on työllistänyt erityisesti Uudenmaan liikkumisrajoitus, joka astui voimaan keskiyöllä lauantaina 28. maaliskuuta.

Rajalla työmäärän lisääntyminen ja työvuorojen pidentyminen näkyi eniten. Lisätyötä aiheutti myös partiointitehtävät junissa, etätyöskentely ja hallinnollisen työn lisääntyminen. 

Näin poliisit kertoivat työstään rajavalvonnasta:

–Normaalien työtehtävien sijaan monta viikkoa meni Uudenmaan suluilla 14-15h työvuoroja tehden. Kotona ehti käydä nukkumassa sen 5h.

–Esim. 4 päivän aikana 60h töitä.

–Olin 3 viikkoa "rajalla" (Uusimaa-muu Suomi)

–Oman tehtäväkentän päälle on annettu junapartiointia yms. lisätehtäviä.

–Teen omien tehtävieni lisäksi myös etätöissä olevien toimeksiantoja.

–Hallinnollisia tehtäviä huomattavasti lisää.

–Kaikki työt eivät onnistu etänä. Etätyö arkisin klo 8-16 vaikuttaa negatiivisesti palkkaan.

Etätöissä nähtiin myös hyötyä

Vastausten mukaan myös työtehtävien painopiste siirtyi niin, että arkiviikoista tuli kiireisempiä kuin ennen. Toisaalta samaan aikaan viikonloppuyöt muuttuivat rauhallisemmiksi.

Lisäksi oli ongelmia saada riittävästi työntekijöitä jokaiseen työvuoroon. Toisaalta oli niitäkin, jotka kokivat tilanteen muuttuneen parempaan suuntaan etätöiden johdosta.

–Pandemia on tyhjentänyt kalenterin lähes tyystin. Antanut mahdollisuuden työskennellä etänä, joka on lisännyt työhyvinvointia suunnattomasti. Kiire on poistunut ja stressi vähentynyt, mutta työteho on etätyöskentelyn myötä kasvanut huomattavasti, koska työt on helpompi pitää järjestyksessä. Ei tule keskeytyksiä työhön siinä määrin kuin "lähitöissä". Ilmeisen turhat kokoukset ovat jääneet pois ja etäyhteyksin pidetyt pakolliset kokoukset ovat aiempaa tehokkaampia turhan jutustelun jäätyä pois.

–Nyt päässyt etätöihin, mikä hyvä asia. Kun jatkossa korona-case ohi, niin suotavaa olisi, että tutkinnassa olisi mahdollisuus tehdä edes muutama etäpäivä kuukaudessa jatkossakin...vaikuttaa myös työhyvinvointiin yms.

Huoli suojautumisesta kasvoi

Stressitasoon vaikutti myös huoli omasta suojautumisesta työtehtävissä ja altistumisen vaara kotihälytyksissä ja pakkokeinotilanteissa. Poliisi kohtasi myös tartunnalla uhkaamista. 

–Normaalista poiketen joutunut kiinnittämään huomiota hygieniaan ja suojautumiseen työtehtävillä. Työvälineiden puhdistamista. Lisännyt huolta sairastumisesta työssä ja sitä kautta altistaa myös läheiset taudille.

–Aikaa kuluu työvälineiden desinfiointiin. Asiakkaat kertovat tahallaan olevansa kuumeessa.

–Lisääntyneet tehtävät yksityisen asunnoissa ja toistuva mahdollinen altistuminen asiakkailta.

–Koko ajan on pitänyt muistuttaa niin itselle kuin muillekin koronan vaarallisuudesta, desinfioinnin tärkeydestä ja yritetty tehdä työt vaarantamatta omaa tai muiden terveyttä.

–Pyrin soittamalla hoitamaan hälytystehtäviä, ettei turhaan ole ihmisten kanssa tekemisissä. Halu tehdä poliisitehtäviä on kova, mutta järki sanoo, ettei kannata tehdä niin välttyy ihmiskontakteilta.

–Asiakkaat hoksasivat aika pian sairastavansa koronaa ja uhkaileminen tartuttamisella alkoi.

–Pakkokeinojen käyttöä harkitaan tarkemmin koronariskin takia.

Poliisi ei voi koronan vuoksi kieltäytyä tehtävistä

Tautialtistumisesta huolimatta poliisin täytyy suorittaa kaikki hälytystehtävät. Toisaalta osa voi pelätä myös poliisin levittävän tautia. 

– Mistään poliisitehtävästä emme tietenkään voi kieltäytyä, vaikka vastassa olisi koronapotilas, niin keikoille mennään niillä tiedoilla mitä saadaan.

–Osa asiakkaista on suhtautunut jo poliisiin vainoharhaisesti, sillä pelkää saavansa taudin meiltä. Jatkuva varusten ja autojen desinfiointi vie työaikaa.

Tehtävien luonne muuttunut rajusti – kotihälytykset ja itsetuhoisuus lisääntynyt

Kyselyn perusteella poliisin toimenkuva ja tehtävät ovat muuttuneet. Yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät tehtävät ovat lisääntyneet, samoin kuin itsetuhoiseen käytökseen ja mielenterveyteen liittyvät tehtävät.

Sen sijaan arkipäivätehtävät, kuten liikennetehtävät ja murrot ovat vähentyneet. Kotihälytystehtävien määrä on kasvanut rajusti – myös sellaisiin koteihin, joissa ei aiemmin ole ollut häiriöitä. Tehtävien määrä myös piikittyy enemmän iltapäiviin ja iltoihin, kun aiemmin tehtävät ovat jakautuneet tasaisesti pitkin päivää. 

–Iltapäivät ja illat ruuhkautuvat huomattavasti, koska ihmiset ovat lähtökohtaisesti vapaalla ja päihteiden käyttö ym. sen mukaista. Nyt on vielä aikaisempaa selkeämmät häiriökäytökseen/rikollisuuteen liittyvät tehtäväpiikit alkaen iltapäivästä ja päättyen aamuyöhön.

– Kotihälytystehtävät ovat lisääntyneet ja tehtävät julkisilla paikoilla vähentyneet. Tullut tehtäviä enemmän uusien asiakkaiden koteihin.

–Kotikeikkoja on tavallistakin enemmän, ja ihmiset ovat tavallistakin enemmän sekaisin. Hirvittää lasten puolesta.

–Itsetuhoiset ja kotikeikat ovat lisääntyneet huomattavasti. Ihmisten henkinen paha olo rupee näkymään koko ajan enemmän epätoivoisina tekoina ja toisaalta estot ovat monelta normi kansalaiselta löyhentyneet.

Koronapandemian aikana kynnys pyytää apua on myös luultavasti kasvanut. 

–Minne poliisi pyydetään, nyt sitä siellä oikeasti tarvitaan.

Poliisi on joutunut priorisoimaan tehtäviä

Vastauksista selviää, että tehtävien priorisointi on lähes päivittäistä. Yleisesti priorisoinnin seurauksena jätetään tekemättä kiireettömiä juttuja ja niihin liittyviä kuulusteluja.

Liikennevalvontaa on vähennetty samoin kuin massapuhallutuksia. Rikostentorjunnasta ja paljastavasta tutkinnasta siirrettiin työvoimaa Uudenmaan sulun tarkastuspisteiden valvontaan. Myös ääriliikkeiden seuranta on jäänyt vastausten mukaan vähälle. 

– Kiireettömät tutkinnat ovat odotuksella, koska läsnäolokuulusteluita ei tehdä ja tutkin juttuja, joissa puhelinkuulusteluita voidaan tehdä vain poikkeustapauksissa.

– Helsingissä hälytystehtäviä priorisoidaan miltei päivittäin.

– Monet kiinniotot ovat muuttuneet paikalta poistoiksi.

– Poliisilaitoksella henkilökohtaisesti hoidettavia kuulusteluita ei hoideta enempää kuin on välttämätöntä.

– Puuttumiskynnystä on jouduttu nostamaan. Liikenteen valvonnalle ei ole ollut aikaa.

– Vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden paljastava tutkinta on lopetettu.

Kyselyyn vastaajia oli yli 2 000, heistä noin neljä viidestä poliiseja.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton kysely toteutettiin toukokuussa kaikille liiton jäsenille. Vastaajia oli 2 027. Liittoon kuuluu 90 prosenttia Suomen poliiseista.

Vastaajista 79 % työskenteli poliisissa, 15 % oikeusministeriön hallinnonalalla, 3 % hätäkeskuksissa ja alle 1 % suojelupoliisissa ja alle 2 % muualla, esimerkiksi Maahanmuuttovirastossa.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi