Alaa vaihtanut kenttäpoliisi näkee poliisin ongelmien johtuvan rahasta ja johdosta.
Tero ehti olla Itä-Uudellamaalla kenttäpoliisina viitisen vuotta, kunnes hän sai tarpeekseen. Syitä lähtöön oli useita, mutta yksikään niistä ei liittynyt työnkuvaan.
– Työssä ei ollut mitään vikaa, mutta työnantajassa oli paljonkin parantamisen varaa. Jos työnantaja olisi ollut erilainen, niin en olisi ehkä koskaan lähtenyt pois, Tero kertoo.
Haastatellun nimi on muutettu hänen nykyisen työnsä vuoksi.
– Työnhyvinvointi on se perimmäinen ongelma. Työnantaja ei ole hirveän kiinnostunut siitä, miten työntekijät jaksavat ja voivat, Tero jatkaa.
"Viestiä on viety ylöspäin"
Työhyvinvoinnin väheksyminen näkyy Teron mukaan eritoten siinä, että työvuoroja tehdään levon kannalta vaikeissa jaksoissa. Yövuoroputken jälkeen saattaa olla vain yksi lepopäivä, minkä jälkeen pitäisi olla valmis aamuvuoroon.
– Viestiä on viety ylöspäin, mutta ei se ole mitään muuttanut, Tero harmittelee.
Työhyvinvointi nousi esille myös Poliisijärjestöjen liiton jäsenkyselyn tuloksissa. Kyselyyn vastasi liki 3 000 poliisia.
Lue myös: Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
Kuusi kymmenestä poliisista arvioi työviihtyvyyden heikentyneen edellisen kahden vuoden aikana. Kiireen kertoo lisääntyneen jonkin verran tai huomattavasti peräti neljä viidestä vastanneesta.
Työuupumusta on vähintään muutaman kerran vuodessa kokenut liki seitsemän kymmenestä.
Yövuoroista puuttui partioita
Resurssien puute on Teron mielestä keskeinen ongelma nykypäivän poliisityössä. Poliisien maantieteelliset vastuualueet ovat suurentuneet, ja Terokin teki työvuoroja ympäri Itä-Uusimaata.
Ongelmat alkoivat hänen mukaansa pahentua vuosien 2016–2017 aikana.
– Tehtävämäärät ovat lisääntyneet, mutta ihmisiä ei palkata lisää, Tero kertoo.
– Loppuaikoinani yövuoroihinkaan ei saatu sitä partiomäärää, joka olisi tarvittu, Tero muistelee.
Myös ylityöt lisääntyivät. Osa kieltäytyi niistä, kun taas jotkut tekivät muidenkin edestä.
"Yhtälö ei toimi"
Poliisijärjestöjen liiton jäsenkyselyssä 85 prosenttia poliiseista arvioi, etteivät he pysty takaamaan suomalaisten turvallisuutta, vaikka poliisien määrää onkin tarkoitus lisätä vuoteen 2022 mennessä.
– En usko, että lisäykset riittävät. Maailma on muuttunut niin paljon, että tarvittaisiin enemmän erikoisosaamista. Rahapulan takia erikoisosaamista taas ei pystytä kouluttamaan. Yhtälö ei toimi, Tero harmittelee.
Maailmankuvan muuttumisella Tero viittaa "ulkomailta tuleviin uhkiin", joihin hänen mukaansa liittyvät terrorismin uhka ja jengirikollisuus, joka poliiseille tehdyn kyselyn mukaan on lisääntynyt monilla alueilla.
Huonot työkalut hidastavat
Poliisien heikon työhyvinvoinnin lisäksi Tero nostaa toiseksi keskeiseksi ongelmatekijäksi virkavallalla käytössä olevien työvälineiden laadun.
– Jos johonkin tarvitaan hyvät työkalut ja käteen annetaan sekundaa, niin eihän työ onnistu niin kuin pitäisi, Tero sanoo.
Tero ei voi kuitenkaan kertoa, mitkä poliisin käytössä olevat työvälineet hän kokee ongelmallisiksi. Jäsenkyselyssä poliisit antoivat kritiikkiä käytössä olevalle tietotekniikalle.
"Ehkä kannattaisi herätä"
Alanvaihtajana Tero ei ole mitenkään ainutlaatuinen poliisi. Poliisijärjestöjen liiton jäsenkyselystä selviää, että noin puolet poliiseista harkitsee jatkuvasti tai toisinaan alanvaihtoa. Vain kolmannes poliiseista ei ole lainkaan pohtinut uutta uraa.
Myös useampi Teron kollega on vaihtanut viime vuosien aikana ammattiaan.
– En tiedä lähtevätkö poliisista parhaat tekijät, mutta ainakin nämä lähtijät ovat olleet parhaasta päästä, Tero arvioi.
Päätöksentekijöille Terolla on selkeä viesti.
– Ehkä kannattaisi herätä ja miettiä ongelmia. Nyt toimet olisivat vielä tehtävissä, Tero toteaa.