Koronapassissa tulisi vaatia vähitellen kolme rokotetta, arvioi THL – negatiivinen testitulos ei enää riittäisi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa, että koronapassin käytössä siirrytään vähitellen kolmen rokoteannoksen vaatimukseen ja että negatiivista testitulosta ei enää rokotepassiin hyväksyttäisi. Asia selviää THL:n tekemästä arviosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pyysi tammikuussa THL:ltä lausuntoa EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisen käytön mahdolliseksi muuttamiseksi. MTV Uutiset sai THL:n tekemän arvion luettavaksi. 

STM:n pyynnön takana on hallituksen selvityspyyntö kolmen rokoteannoksen edellyttämisestä koronapassissa kahden sijaan. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, tulisiko koronatestituloksen hyväksymisestä luopua koronapassissa.

THL: Syytä siirtyä kolmen rokoteannoksen vaatimukseen vähitellen

THL kertoo arviossa, että se ei ota erikseen kantaa koronapassin vapaaehtoiseen tai pakolliseen käyttöön.

THL:n mukaan voidaan kuitenkin todeta, että koronapasilla ei voida estää tartuntoja yhtä tehokkaasti kuin aiemmin omikronmuunnoksen vuoksi. 

 – Toisaalta koronapassilla (rokotuspassilla) voidaan estää vakavaa sairaalaan johtavia tautitapauksia ja siten vaikuttaa terveydenhuollon kantokyvyn säilymiseen. Koska rokotusten antama suoja myös vakavaa sairaalaan johtavaa tautia kohtaan heikkenee ajan kuluessa, olisi tässä yhteydessä mietittävä tehosterokotuksen (3. rokotus) merkitystä koronapassin edellytyksenä, lausunnossa kirjoitetaan. 

THL kertoo lausunnon loppupuolella arvioivansa, että koronapassin kohdalla olisi syytä siirtyä kolmen rokote-annoksen vaatimukseen vähitellen. Asia voitaisiin toteuttaa mahdollisesti ikäryhmittäin porrastaen sitä mukaan kun eri ikäryhmillä on ollut mahdollisuus saada rokotus.

THL on arvioinut, että kahden rokotteen antama suoja omikronia kohtaan voi laskea jopa nollaan  prosenttiin 20-24 viikon kohdalla. 

Testaus ei ole enää toimiva vaihtoehto

THL:n mukaan "testaukseen perustuva koronapassin myöntäminen ei enää ole toimiva keino ehkäistä vakavien tartuntojen syntymistä". 

Kun delta-virusmuunnos oli valtavirus, THL arvioi, että rokottaminen ja säännöllinen 48 tunnin tai 72 tunnin aikavälillä tehty testaus tuottaisi "samaa suuruusluokkaa olevat tehot tartuntojen levittämisen estämisessä". 

Lausunnossa muistutetaan, että omikron ei ole heikentänyt käytössä olevien testien toimivuutta. Negatiivinen testitulos ei kuitenkaan suojaa testattua tartunnoilta. 

– Koropassin käytössä passi tulisi myöntää vain rokotuksen tai sairastetun taudin perusteella, arviossa kirjoitetaan.

Jos negatiivinen testitulos olisi rokottamattomille vaihtoehto palvelujen käytölle, THL:n arvion mukaan heidän riskinsä olisi käytännössä lähes samanlainen, kuin jos palvelut olisivat avoinna kaikille ilman mitään rajoituksia tai passivaatimusta.

– Rokotetuille taas tämä olisi vain pieni riskin lisäys, THL arvioi.

Arvion ovat allekirjoittaneet THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen.

Lue myös:

    Uusimmat