MTV Uutisten tiedot: Koronapassin jatko auki – hallitus neuvottelee tautitilantesta viikon puolivälissä

Säätytalo AOP korona
Lehtikuva
Julkaistu 29.01.2022 17:27
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Hallitus pohtii MTV Uutisten tietojen mukaan koronastrategioiden muutoksia neuvottelussaan ensi viikon puolivälissä. Neuvottelua johtaa pääministeri Sanna Marin (sd.). Asialistan pääosassa ovat mahdolliset muutokset testaus- ja jäljitysstrategiaan herkästi leviävän omikron-muunnoksen takia. Monilla alueilla on pääosin jo luovuttu jäljityksestä hyödyttömänä.

Myös koronapassin kansallinen käyttö tulevaisuudessa nousee esillä keskusteluissa. Koronapassilla ei tällä hetkellä voi Suomessa välttyä rajoituksilta eli se on tässä mielessä ”hyllyllä” ainakin helmikuun puoliväliin asti.

Helsingin Sanomat kertoi eilen perjantaina, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei kannata koronapassin ottamista takaisin käyttöön rajoitusten välttämisen välineeksi eikä muuttamista pelkäksi rokotepassiksi. THL pelkää, että rokotepassi voisi johtaa vastakkainasetteluun ja heikentää yleistä rokotemyönteisyyttä Suomessa pysyvästi. Käänteet ovat olleet varsin nopeita, sillä MTV Uutisten saamassa 21. tammikuuta päivätyssä lausunnossa THL ehdottaa, että koronapassin käytössä siirryttäisiin vähitellen kolmen annoksen rokotepassiin, johon ei negatiivista testitulosta enää hyväksyttäisi. Kaksi viikkoa sitten 15. tammikuuta puolestaan THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kyseenalaisti MTV:n Uutisextrassa koronapassin hyödyllisyyden jatkossa kokonaan.

Lue lisää: Mika Salminen pohtii koronapassin tulevaisuutta – tarvitaanko sitä enää jatkossa? "Pohja koko passin ympäriltä tippuu pois"

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa alkaa nyt esiintyä näkemystä, että koronapassin sisällön täytyy muuttua jollain tavalla, jos sitä aiotaan vielä käyttää. Nykyisen lainsäädännön mukaiseen koronapassiin vaaditaan täysi rokotesarja, millä tarkoitetaan useimpien valmisteiden kohdalla kahta annosta, tai todistusta negatiivisesta testituloksesta tai hiljattain sairastetusta taudista. Pelkäksi rokotepassiksi muuttaminen voi osoittautua perusoikeudellisesti liian vaikeaksi.

Hallituslähde arvioi, että jos kolmas rokoteannos vaaditaan passiin, halukkailla täytyisi olla ollut mahdollisuus saada se. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan alle 60-vuotiaille riskiryhmiin kuulumattomille kolmas rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on yhä valmistelussa koronapassin mahdollinen käyttö myös ilman voimassa olevia rajoituksia. EU-koronapassin käyttö matkustamisessa on taas asia erikseen.

Ravintolarajoitukset ja hoitajien rokotevelvoite

Hallituksen on tarkoitus tarkastella ravintolarajoituksia uudelleen 7. helmikuuta alkavalla viikolla.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa on jälleen haluja siirtää ravintolarajoituksista päättäminen aluehallintovirastoille. Sairaaloiden kuormitus on alueilla hyvin erilainen, mutta ravintolarajoitukset ovat kaikkialla samat ja hallituksella kuluu suhteettoman paljon aikaa niiden viilaamiseen. MTV Uutisten tietojen mukaan ravintolarajoituksista päättämisen siirtämisestä alueille oli jo olemassa yhteisymmärrys sote-ministeriryhmän kesken syksyllä, mutta siirto kaatui koko hallituksen neuvottelussa. Asiasta tekee vaikean esimerkiksi se, että ravintolarajoitukset ovat työkaluna järeä, ja aluehallintoviranomaiset ovat tehneet päätöksiään varsin itsenäisesti eli tilanne voi olla arvaamaton.

Eräs hallituslähde arvioi MTV Uutisille, että sote-työntekijöiden koronarokotevelvoitteen tarkoituksenmukaisuus voi nousta uuteen pohdintaan jossain vaiheessa, sillä nykyinen valtamuunnos omikron pystyy aiempia muunnoksia paremmin tarttumaan rokotteista huolimatta. Rokotteiden pääasiallinen vaikutus on näin ollen lähinnä rokotetun ihmisen suojaaminen vakavalta tautimuodolta.

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset