Koronarokotteen valmistelu ennen pistämistä on tarkkaa työtä – näin se tehdään!

1:56img
Mitä rokotteen valmistelussa tulee ottaa huomioon ja miten Essote on onnistunut rokottamisessa ennätystahtiin?
Julkaistu 22.01.2021 11:45
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Koronarokotteen valmistelu vie aikaa sekä vaatii ottamaan huomioon monia asioita.

Mikkelin keskussairaalassa työskentelevä farmaseutti Salla Hirvonen painottaa, että koronarokotteen ajanvarauksien tietäminen etukäteen on tärkeää.

– Silloin osataan tehdä oikea määrä annoksia, ettei niitä menisi hukkaan.

Rokotepulloon lisätään 1,8 milliä keittosuolaa. Tämän jälkeen pullosta vedetään 1,8 milliä ilmaa paineen tasaamiseksi. Rokote sekoitetaan kääntelemällä pulloa kymmenen kertaa.

Lue myös: Koronarokottajia houkutellaan nyt rahalla: Karviainen lupaa hoitajille 40–60 euron tuntipalkan – ylilääkäri Pippa Laukka: "Yli sata hakemusta tullut"

Sekoittamisen jälkeen rokotteet säilyvät huoneen lämmössä kaksi tuntia. Liuottimen kanssa säilyvyys on jopa kuusi tuntia.

– Emme pidä huoneenlämmössä rokotteita koskaan kahta tuntia, meillä on kylmäboksi myös täällä.

Kun rokote otetaan boksista, se laimennetaan heti ja myös piikitetään mahdollisimman nopeasti.

Ohjeistuksena on, että rokotetta ei saa kuljettaa pitkiä matkoja, vaan sen pitää sijaita lähellä.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Essotessa. johon Mikkelikin kuuluu, rokottamisessa on onnistuttu ennätystahtiin.

Mikä on nopean rokottamisen salaisuus? Katso se ylhäällä olevalta videolta

Lue aiheesta lisää: Etelä-Savossa on rokotettu ennätystahtiin: "Emme ole missään vaiheessa katsoneet, onko arkipäivä ja virka-aika"

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus