Koronarokotteita on testattu kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Toistaiseksi vakavia sivuoireita ei ole tullut.
Rokoteasiantuntijat rauhoittelevat tulevaa koronarokotetta pelkääviä ja muistuttavat, että rokotteita on testattu maailman parhaissa laboratorioissa. Emeritusprofessori Heikki Peltola sanoi Viiden jälkeen -ohjelman koronarokotetta käsittelevässä erikoislähetyksessä, että nykyistä paremmin rokotetta ei olisi voitu testata.
– Rokotteita on testattu yhteensä parilla sadalla tuhannella ihmisellä maailman parhaimmissa laboratorioissa, eikä mitään kovin kummallista ole käynyt vielä ilmi. Takana on ollut iso paine ja valtavat rahamäärät. Tämän paremmin tätä ei olisi voitu tässä ajassa tutkia, Peltola sanoi.
Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä sanoi, että testatuista osa on saanut lieviä oireita.
– Paikallisia haittoja, kuten punoitusta, turvotusta, väsymystä, kuumetta ja lihassärkyä on tullut yhdelle kymmenestä. Mitään vakavaa haittaa ei ole toistaiseksi tullut.
– Täytyy muistaa, että yritämme estää hyvin vakavaa tautia. Se, mitä halutaan estää, pitää suhteuttaa mahdollisiin haittoihin. Ei voi valita vain toista, Nohynek totesi.
Koronarokote tulee Suomeen mahdollisesti alkuvuodesta.
Neljä rokotehankkeista on edennyt siihen vaiheeseen, että ne ovat Euroopan lääkeviranomaisen myyntilupakäsittelyssä. Hankkeet ovat AstraZenecan, Johson&Johnsonin, Pfizer&BioNTechin ja Modernan. Suurimman suojatehon näyttäisi tällä hetkellä tarjoavan sekä Pfizerin ja BioNtechin yhteinen rokote että Modernan kehittelyssä oleva rokote.
Video: Emeritusprofessori Heikki Peltola, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä ja Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet vastaavat kysymykseen suosikkirokotteestaan.
1:23