Koronatestien ruuhkiin ei ole luvassa nopeaa helpotusta – "Mikään resurssi ei kykene tätä tilannetta ratkaisemaan"

Koronatestaus on yhä pahoin ruuhkautunut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella, eikä helpotusta ole tulossa ainakaan lähiaikoina.

Koronatestien kysyntä on kasvanut jyrkästi viime viikkoina samalla, kun helposti tarttuva omikron-variantti on levinnyt vauhdilla.

HUSin valmiusyksikön ylilääkäri Eero Hirvensalo kantoi keskiviikkona MTV Uutisten haastattelussa huolta terveydenhuollon henkilöstön testauksen nopeudesta. 

Hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander vakuuttaa, että henkilöstön testaus toimii HUSissa.

– Henkilöstö pääsee nopeutetusti testiin ja tätä on vielä nopeutettu pääkaupunkiseudun kunnissa.

Omikronin ilmaantumisen myötä testien kysyntä on noussut jyrkästi, mikä ruuhkauttaa kaikkia koronatestejä.

– Lähiaikoina tai tulevalla viikolla ruuhka ei tule vähenemään. Tähän on sopeuduttava. Kapasiteettia tullaan vähän lisäämään, mutta se ei riitä siihen, että jonotuksesta kokonaan päästäisiin, Ulander sanoo.

Analyysi voidaan automatisoida, testausta ei

Testauksessa on pulaa nimenomaan henkilöstöstä, eikä henkilöstövajetta voida ratkaista millään nopealla tai yksinkertaisella tavalla.

Tämä koskee sekä terveydenhuollon henkilöstön että muunkin väestön testausta.

– Ei mikään resurssi kykene tätä tilannetta ratkaisemaan. Testianalyysi voidaan automatisoida, mutta näytteenottoa ei voida, vaan siihen tarvitaan ihmisiä.

Ulanderin mukaan testasjärjestelmä toimii HUS-alueella rauhallisemmissa koronaoloissa hyvin.

– Testaus on toiminut koko päättyvän vuoden ajan hyvin. Testiin on päässyt vuorokauden sisällä tai saman päivän aikana ja tuloksen on saanut vuorokauden sisällä testistä.

Ensi vuonna noin 7 000 testiä päivässä 

Testejä tehdään HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan ensi vuonna noin 7 000 päivässä, kun niitä on tehty joulukuussa noin 10 000 päivässä. Päättyvänäkin vuonna testejä on tehty HUSin mukaan keskimäärin noin 7 000 päivässä.

Ulanderin mukaan päätökset testimäärien leikkauksista tehtiin aiemmin syksyllä, jolloin kenelläkään ei ollut tietoa omikronista. 

Erityisrahoitus testauksen järjestämiseksi on siirtynyt valtiolta kunnille.

– Olemme raapimassa viimeisiä resursseja, jotta testaustakapasiteettia saataisiin vähän lisää. Kapasiteetti ei tule kuitenkaan nousemaan huomattavan paljon suuremmaksi kuin mitä se tällä hetkellä on.

Tärkempänä asiana Ulander muistuttaa, ettei kenenkään tule edelleenkään mennä sairaana töihin. Hän sanoo, että jos flunssan kaltaiset oireet ovat lieviä, ei yleensä kannata tulla päivystykseen.

– Lievillä oireilla ei kannata lähteä liikenteeseen. Lepo on paras lääke edelleen.

Lue myös:

    Uusimmat