Puolueen perustaja kieltäytyi koronatestistä keskellä pandemiaa – nyt hovioikeus linjasi perustuslaista

9:55imgHuomenta Suomessa keskusteltiin koronaviruksen uudesta tulemista lokakuussa 2024.Kuvat: MTV Uutiset/All Over Press. Kuvamanipulaatio: MTV Uutiset.
Julkaistu 30.10.2024 05:53
Toimittajan kuva
Miikka Hujanen

miikka.hujanen@mtv.fi

Väliaikainen koronatestauslainsäädäntö ei ollut perustuslain vastainen.

Valta kuuluu kansalle -puolueen perustajalla ei ollut oikeutta kieltäytyä koronavirustestistä, Helsingin hovioikeus linjaa.

Tuoreessa ratkaisussaan hovioikeus ottaa kantaa jo yli kolmen vuoden takaiseen tapaukseen, joka toi VKK-puolueen perustajalle ja Alavuden kunnanvaltuutetulle Ilkka Tiaiselle sakkorangaistuksen.

Tiainen oli kieltäytynyt koronavirustestistä saavuttuaan 29. elokuuta 2021 ulkomailta Suomeen Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Maailmanlaajuinen pandemia oli tuolloin vielä täydessä vauhdissa, eikä Suomi luopuisi koronarajoituksista kuin vasta 1. maaliskuuta 2022.

Tiainen oli kertonut asiaa aiemmin käsitelleelle Itä-Uudenmaan käräjäoikeudelle olleensa Suomeen tullessaan oireeton ja pitäneensä oireettoman testaamista tarpeettomana ja suhteellisuusperiaatteen vastaisena toimenpiteenä.

Hänen mukaansa covid-19-testi oli epäluotettava ja valittu testitapa sekä vaarallinen, kivulias ja nöyryyttävä. Hän huomautti, ettei kiinalaisissa testipuikoissa ollut tuoteselosteita eikä niitä olisi saanut käyttää Suomessa tutkimatta.

Tiainen kertoi myös seuranneensa kansainvälistä uutisointia ja olleensa  hyvin perillä oireettomien testaamisen tarpeettomuudesta sekä covid-19-testin epäluotettavuudesta ja vaarallisuudesta sekä kiinalaisten puikkojen tutkimattomuudesta.

Moni kriitikko oli oikeassa

Jo käräjäoikeus totesi, että moniakin koronaviruspandemiaan liittyviä toimenpiteitä voidaan perustellusti arvostella jälkikäteen ja moni toimenpiteitä tuolloin kritisoinut näyttää nykyisten tietojen valossa olleen oikeassa. 

Se kuitenkin linjasi, että toimenpiteitä on aikanaan tehty kiireellisesti sen hetkisten tietojen valossa ja niiden tarpeellisuus ja lainmukaisuus on käyty läpi eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Käräjäoikeus ei katso kyseisten säännösten olleen aikanaan säädettäessä ja niiden voimassa ollessa ilmeisessä ristiriidassa perustuslain tai ihmisoikeuksien kanssa.

Helsingin hovioikeus päätyi samalla linjalle. 

Se totesi, että pandemiaa koskevien toimenpiteiden ja lakien tarpeellisuudessa on olemassa asiantuntijoiden valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä ja diagnostiikkaan liittyy luonnollisesti epävarmuuksia. 

Tämä ei hovioikeuden mukaan kuitenkaan osoita, että tartuntatautilain säädökset olisivat olleet ilmeisessä ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa, koska sääntely on ollut tuolloin saatavilla olleen tiedon valossa hyväksyttävän tarpeen vaatimaa. 

Hovioikeus totesi myös, ettei Tiaisen koronatestistä kieltäytymisessä ollut kyse mistään tartuntatautilaissa säädetystä tilanteesta, jonka nojalla testistä olisi voinut kieltäytyä.

Näistä syistä hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota ja katsoi, että Tiainen syyllistyi covid-19-testin laiminlyöntiä koskevaan rikkomukseen.

Rangaistukseksi tuli jo käräjäoikeuden määräämät 15 päiväsakkoa. Hovioikeuden mukaan ne olivat kohtuullinen ja oikeuskäytännön mukainen seuraus rikkomuksesta. Niistä tuli Tiaisen tuloilla maksettavaa 90 euroa.

Väliaikainen lainsäädäntö, jonka nojalla Tiainen sakot sai, ei ole enää voimassa.

Ilkka Tiainen oli perustamassa VKK-puoluetta, mutta ajautui sittemmin sen puheenjohtajan ja ainoan kansanedustajan Ano Turtiaisen kanssa eri linjoille. Tiainen erosi puolueesta kesällä 2023. Turtiainen taas putosi eduskunnassa vuoden 2023 vaaleissa saatuaan 632 ääntä.

Lue myös: PS:n kansanedustaja raivostui "räteistä lasten naamalla" tv:ssä – kyseessä oli uusinta korona-ajalta

Tutkijalta kovaa arvostelua Suomen koronarokoteohjelmalle – "Tämä tauti on paljon muutakin"

Tuoreimmat aiheesta

Koronatesti