Kiinasta tammikuun aikana levinneeseen koronavirukseen alettiin kehittää rokotetta pikavauhtia, mutta virukseen ei ole tällä hetkellä virallista hoitomuotoa. Nyt Kiinassa hoidetaan taudin aiheuttamaa keuhkokuumetta HIV-lääkkeillä, kertoo Bloomberg.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan uudenlaiseen koronavirukseen ei ole tällä hetkellä suoraa lääkettä, vaan sitä hoidetaan muiden hengitysinfektioiden tapaan. Koronavirukset ovat eläimillä ja ihmisillä esiintyviä hengitystiesairauksia. Esimerkiksi SARS on myös koronavirus.
Tällä hetkellä uudenlainen koronavirus vaikuttaa SARS-virusta lievemmältä taudilta. Kuume ja hengitysoireet ovat yleensä lieviä, ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin.
Kiina on ilmoittanut käyttävänsä viruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen HI-viruslääkettä ritonaviiria.
Rahoitusta rokotteen kehittämiseen myönnetty
Kiinan terveysviranomaiset ovat myös kertoneet kehittävänsä rokotetta koronavirukseen. Myös ulkomaiset lääkeyhtiöt ovat kertoneet kehittävänsä rokotetta, kuten yhdysvaltalainen Moderna Therapeutics ja Inovio Pharmaceuticals, kertoo Stat News.
Molemmat yhtiöt ovat saaneet miljoonien rahoitusta kansainväliseltä CEPI:ltä (the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations). Lisäksi yhdelle australialaiselle yhtiölle on annettu osarahoitusta.
Niille annettiin kunnianhimoinen tehtävä; rokote uudenlaiseen koronavirukseen tulisi löytyä vain 16 viikossa. Yleensä prosessissa menee useita vuosia.
Epidemia voi tyrehtyä ennen hoidon keksimistä
Lääkkeiden ja rokotteiden kehittäminen on hidasta, ja sen nopeuttaminen vaatii paljon rahaa. Sen vuoksi se on myös riskialtista yhtiöille.
Epidemia voi myös tyrehtyä ennen hoidon tai rokotteen löytymistä.
Esimerkiksi vuonna 2015 levinneeseen zika-virukseen Inovio-yhtiö kehitti testausvalmiin rokotteen seitsemässä kuukaudessa, mitä pidetään nopeimpana tähän mennessä. Mutta zika-virusepidemia saatiin selätettyä jo vuonna 2016, joten rokotetta ei päästy kunnolla testaamaan ihmisiin, eikä se koskaan saanut patenttia.
Näin voi käydä myös uuden koronaviruksen kanssa. Myöskin jos yksi yhtiö ehtii kehittää toimivan rokotteen, CEPI saattaa vetää rahoituksen muilta pois.
Tutkijoiden apuna tällä kertaa kuitenkin on, että muunlaisia koronaviruksia on tutkittu jo aiemmin. Ne ovat kuitenkin sen verran erilaisia, ettei yhteistä lääkettä ole saatu valmistettua.