Koronaviruksesta jo viime vuonna varoitellut kiinalaislääkäri kuollut virukseen – mediatiedot ristiriitaisia

1:14img
Kiinan viranomaiset haluavat estää koronaviruksen leviämisen kovin keinoin.
Julkaistu 06.02.2020 19:30

MTV UUTISET – STT – AFP

Li Wenliang sai viranomaiset peräänsä, koska varoitti muita lääkäreitä uudesta, sarsin kaltaisesta taudista. Useat mediat ovat kertoneet hänen kuolleen. Muun muassa hongkongilainen China Post kertoo kuitenkin, että hän on kriittisessä tilassa sairaalassa.

Kiinassa uuden koronaviruksen uhriluvut ovat jatkaneet jyrkkää nousua.

Kuolleita on ainakin 563, kun maan viranomaiset kertoivat yli 70 uudesta kuolemasta keskiviikon jälkeen. Tartunnan saaneita on Manner-Kiinassa ainakin 28 000.

Torstaina kiinalaismediat kertoivat, että kuolonuhrien joukossa on koronaviruksesta jo viime vuoden lopulla varoitellut kiinalaislääkäri Li Wenliang . Kolmikymppinen Li joutui sairaalaan tammikuun puolivälissä, ja kuun alussa varmistui, että hän oli saanut virustartunnan potilaaltaan. China Post kertoo sairaalan vahvistaneen kuitenkin, että Li on yhä elossa, mutta kriittisessä tilassa. Myös New York Times kertoo sairaalan tviitanneen, että Li on elossa, mutta kriittisessä tilassa.

Lue myös: Koronaviruksen leviämisen ensimmäisenä paljastaneen kiinalaislääkäri Lin karu kohtalo: Joutui viranomaisten hampaisiin ja sairastui lopulta itse

Li joutui Kiinan viranomaisten silmätikuksi lähetettyään joulukuussa kiinalaisessa Weibo-viestisovelluksessa lääkäriryhmään viestin, jossa varoitti sarsin kaltaisen viruksen leviämisestä. Muutamaa päivää myöhemmin Li kutsuttiin viranomaisten kuultavaksi ja pakotettiin allekirjoittamaan lausunto, jossa häntä syytettiin väärien tietojen levittämisestä ja yhteiskunnan järjestyksen horjuttamisesta.

Maailman terveysjärjestö WHO tviittasi surunvalittelunsa Lin kuolemasta sekä kehui hänen työtään.


Kiina syyttää Britanniaa panikoimisesta

Kaikkiaan tautia on todettu yli 20 maassa. Torstaina Kiina arvosteli Britanniaa siitä, että maa on kehottanut kaikkia kansalaisiaan lähtemään Kiinasta virusepidemian takia. Aiemmin Yhdysvallat oli antanut kansalaisilleen samankaltaisen matkustusohjeen.

Kiinan mukaan Britannia ylireagoi. Britanniassa oli torstaihin mennessä todettu kolme koronavirustartuntaa.

– Kerroimme (Britannialle), että ylireagointi ei ole hyödyllistä. Emme usko, että syytä sellaiseen paniikkiin on, sanoi Kiinan Lontoon-suurlähettiläs Liu Xiaoming.

Apteekkien pitää ilmoittaa flunssalääkeostoksista

Kiinassa yhä useammat kaupungit ovat käskeneet asukkaitaan pysymään kotona ja välttämään ulkona liikkumista. Esimerkiksi liki kymmenen miljoonan asukkaan Hangzhoussa katuja on barrikoitu ja kovaääniset kuuluttavat käskyä pysyä sisällä.

Hubein naapurimaakunnan pääkaupungissa Nanchangissa puolestaan apteekkeja on käsketty ilmoittamaan viranomaisille, jos joku ostaa flunssa- tai yskänlääkettä.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus