Osakemarkkinat ovat jyrkässä laskussa koronaviruksen säikäyttäessä sijoittajia ympäri maailman.
Tilanne on ollut karu myös Helsingin pörssissä, jossa viikko päättyi lähes kolme prosenttia miinukselle. Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi Kymmenen Uutisten haastattelussa, kuinka pahaksi tilanne voi vielä äityä.
Lue myös: Koronavirus aiheuttaa turbulenssia pörsseissä, Helsinki päätyi keskiviikkona plussalle
Hänen mukaansa pörssikurssien prosentuaaliset laskut eivät vielä ole olleet huippulukemissa, mutta huomionarvoista on nopeus, jolla luvut ovat tulleet alas.
– Viimeksi pörssit ovat tulleet alas näin nopeasti globaalin finanssikriisin aikaan vuosina 2008 ja 2009, von Gerich sanoo.
Analyytikon mukan koronavirus on ollut laukaiseva tekijä kurssien laskulle, mutta osakemarkkinoilla on hänen näkemyksen mukaan ollut tarvetta "korjausliikkeelle" jo pidempään.
– Viime vuonna osakemarkkinakehitys talousnäkymien suhteen oli jo liiankin positiivista.
Psykologiset tekijät
Pörssikurssien taustalla vaikuttavat koronaviruksen lisäksi myös kauppasodat ja Britannian EU-ero. Aivan kaikkea ei siis voi laittaa viruksen piikkiin, asiantuntija huomauttaa.
Analyytikon mukaan koronaviruksen vaikutuksen pitkäaikaisuutta arvioidessa tulee huomioida myös psykologiset tekijät, jotka osakemarkkinoilla vallitsevat.
– Jos sijoittajia nyt oikeasti pelottaa, niin se voi ajaa rajustikin kursseja alastapäin. Mutta vain koronan perusteella ei oikeastaan olisi tilaa paljonkaan suuremmalle liikkeelle alaspäin.
Lisää aiheesta: Pörssien syöksy jatkuu – Euroopan pääpörssit sukeltavat noin 5 prosentin tahtia
Koronavirus on vaikuttanut voimakkaasti esimerkiksi matkailualan yrityksiin. Von Gerich arvioi, että tulevaisuudessa yrityksissä mietitään uusiksi esimerkiksi Kiinaa koskevia tuotantoketjuja.
– Tietyllä tavalla tämä on myös terve merkki. Moni sijoittaja on jo ehtinyt unohtaa, että osakesijoituksiin liittyy riskejä. Tämä on muistutus, ettei tämä ole pelkkää juhlaa. Kurssit voivat mennä molempiin suuntiin.