MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Yhdysvalloissa varaudutaan koronaviruksen rantautumiseen, mutta yksittäiset ihmiset suhtautuvat vastahakoisesti hoitoon ohjautumiseen, vaikka epäilisivätkin koronaviruksen oireita. Syy löytyy maan terveydenhoitojärjestelmästä.
Karppinen seuraa tilannetta Washingtonissa ja hänen mukaansa koronavirusta ei vielä pelätä Yhdysvalloissa. Hymykin on herkässä.
– Täällä ollaan enemmänkin odottavassa tunnelmassa kuin missään paniikissa. Osa yrittää peittää hermostuneisuutta vitsailemalla. Ihmiset, jotka aivastelevat julkisella paikalla, saavat kuulla koronavitsejä, Karppinen kertoo.
"Kyse on siitä, milloin se leviää"
Terveysviranomaisten mukaan on vain ajan kysymys, milloin koronavirus löytää tiensä Yhdysvaltoihin.
– Hymy saattaa hyytyä, sillä terveysviranomaiset ovat varoittaneet, ettei ole enää kysymys siitä, leviääkö tauti tänne, vain enemmänkin siitä, milloin se leviää ja kuinka pahasti. Sairaaloita ja kouluja on jo kehotettu varautumistoimiin, Karppinen sanoo.
Sairastamisesta voi saada ison laskun
Henkilökohtaisella taloudella on sairauden koittaessa suuri merkitys. Sairastaminen voi tulla kalliiksi.
– Monella amerikkalaisella on heikko terveysvakuutus ja jos oireita ilmaantuu, niin harva uskaltautuu lääkäriin hakemaan hoitoa.
Karppinen kertoo tavanneensa floridalaismiehen, joka oli matkustanut Kiinassa ja saanut oireita.
– Hän meni lääkäriin ja lopulta selvisi, että hänellä oli vain tavallinen flunssa. Mies sai maksettavakseen yli kolmen tuhannen dollarin laskun ja lisäksi palkattomia sairauslomapäiviä. Tästä syystä moni amerikkalainen välttää viimeiseen asti sitä, että menisi hoitoon.