Koronavuosi näkyi selvästi vakuutusyhtiön tilastoissa. Esimerkiksi palovahingot ja varkaudet lisääntyivät, tien päällä sattuvat ajoneuvovahingot vähenivät.
POP Vakuutus tutki vuoden 2020 vahinkotilastoista, miten koronan aiheuttamat poikkeusolot näkyivät ajoneuvovakuutusten myynnissä, raportoitujen ajoneuvovahinkojen määrissä ja vahinkotyypeissä.
Selkein muutos nähtiin ajamisessa ylipäätään, kun työmatkaliikenne väheni tuntuvasti heti pandemian alettua keväällä. Trendi jatkui läpi vuoden, ja se näkyi kilometrihinnoitellun autovakuutuksen vähän ajavien osuuden lisääntymisenä 15 prosentilla.
Korona-aika on vaikuttanut myös ajoneuvoihin kohdistuviin vahinkoihin: Palovahingot, ilkivalta ja varkaudet lisääntyivät, kun taas tien päällä sattuvat ajoneuvovahingot puolestaan vähenivät.
Henkilö- ja pakettiautoja koskevat liikenteessä tapahtuvat vahinkomäärät laskivat noin 15 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Mopovahinkoja sattui myös reilusti vähemmän. Kuitenkaan moottoripyörissä samanlaista laskua ei nähty, vaan vahinkojen lukumäärät ovat pysyneet ennallaan.
Ajoneuvovahinkojen määrällistä laskua selittää eniten koronapandemian myötä vähentynyt ajaminen. Sama on jatkunut nyt syksyllä ja alkutalvesta: autot seisovat enemmän parkissa ja ihmiset tekevät töitä kotoa käsin.
Moottoripyörällä ajaminen taas on suurimmalle osalle harrastus ja siihen korona on vaikuttanut jopa piristävästi, arvioi aktuaarijohtaja Erkka Jalonen POP Vakuutuksen tiedotteessa.
Palovahingot sekä ilkivalta- ja varkaustapaukset korostuivatKun verrataan kaskovakuutusten tilastoja vuoteen 2019, ovat eläintörmäys-, kolari- ja parkkivahinkojen kappalemäärät vähentyneet 5–15 prosenttia.
Korjaukseen korjaamoilla päätyneiden ajoneuvojen vahinkojen määrä laski lähes 15 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Myös rahakorvauksien määrä laski samassa suhteessa, mikä oli jopa yllättävä ilmiö aikaan liittyen. Yleensä talouden epävarmuus lisää rahakorvauksien määrää.
Ajoneuvoihin kohdistuva ilkivalta lisääntyi 16 prosenttia ja varkaudet 25 prosenttia. Palovahinkojen määrässä on kasvua ollut jopa 44 prosenttia.
Se, että autot seisovat enemmän parkissa, selittää osaltaan ilkivallan ja varkauksien kasvua. Ajoneuvon haltijalla tai omistajalla on kuitenkin vastuu huolehtia autostaan myös pitkien seisontajaksojen aikana, POP Vakuutus muistuttaa.
”Toki tässä voi myös näkyä se, että moni on niin kyllästynyt poikkeusoloihin ja turhautuminen purkautuu muun muassa kasvavana ilkivaltana”, sanoo korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta tiedotteessa.