Serbian presidentti on sanonut, ettei hänen maallaan ole mitään yhteyttä räjähdykseen.
Kosovon pääministeri Albin Kurti syytti sunnuntaina jälleen naapurimaa Serbiaa Kosovon pohjoisosassa tapahtuneesta kanavaräjähdyksestä. Kurti kuvaili Serbian jäljittelevän venäläisten käyttämiä menetelmiä uhatakseen Kosovoa ja aluetta yleisesti.
– Tästä huolimatta (Serbian) pyrkimykset on tuomittu epäonnistumaan, koska Kosovo perustuu länsimaisille demokraattisille arvoille, Kurti jatkoi.
Räjähdys tapahtui perjantaina lähellä Zubin Potokin kaupunkia Kosovon levottomassa pohjoisosassa. Räjähdys vahingoitti kanavaa, joka kuljettaa vettä sadoilletuhansille ihmisille sekä kahteen voimalaitokseen, jotka tuottavat suurimman osan maan sähköstä.
Voimalaitokset käyttävät yleensä kanavan vettä jäähdytysjärjestelmissään.
Kurti esitti tuoreet näkemyksensä vain tunteja sen jälkeen, kun Serbian presidentti Aleksandar Vucic oli kansakunnalleen pitämässä puheessa kritisoinut Kosovon hallinnon suunnalta tulevaa syytösten tulvaa.
Vucicin mukaan räjähdys ja Kosovon syytökset olivat pyrkimys "mittavaan ja raivokkaaseen hybridihyökkäykseen" Serbiaa vastaan.
– Meillä ei ole mitään yhteyttä siihen, Vucic sanoi hyökkäyksestä.
Serbialaispresidentti ei syyttänyt suoraan ketään yksittäistä toimijaa tai valtiota räjähdyksen junailusta. Sen sijaan hän sanoi Serbian viranomaisten aloittaneen asiasta oman tutkintansa.
"Onnistuimme korjaamaan vahingot"
Kosovon pääministerin mukaan perjantaisella iskulla olisi ollut valtavia seurauksia, jos se olisi onnistunut. Pääministerin mukaan isku olisi voinut aiheuttaa mittavia häiriöitä Kosovon sähkö- ja vesihuoltoon viikkokausiksi.
– Tavoitteena oli, että suurin osa maastamme olisi joulukuussa ollut ilman vettä, pimeässä, kylmässä ja ilman viestintäyhteyksiä, Kurti sanoi.
Väliaikaiseksi kuvailtu korjaustoimenpide oli pelastanut vesihuollon, eikä räjähdys ollut vaikuttanut sähkön saantiin.
Kosovon hallitus ilmoitti sunnuntaina toimenpiteistä kriittisen infrastruktuurin, kuten siltojen, voimaloiden ja järvien turvaamisen vahvistamiseksi.
Kosovon viranomaiset ottivat lauantaina useita epäiltyjä kiinni. Poliisipäällikkö sanoi operaatiossa takavarikoidun muun muassa armeijan univormuja ja kranaatinheittimiä.
– Jotenkin onnistuimme korjaamaan vahingot, pidättämään epäillyt ja takavarikoimaan valtavan arsenaalin aseita, Kosovon sisäministeri Xhelal Svecla sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.
Sveclan mukaan poliisi oli ottanut kiinni kahdeksan ihmistä.
Serbia: Syytöksiin liittyy taka-ajatuksia
Serbialaisviranomaisten mukaan Kosovon syytöksiin liittyy taka-ajatuksia. Kosovoon liittyvistä asioista vastaavan serbialaisviraston johtajan Petar Petkovicin mukaan tapaus tarjoaa Kosovon hallinnolle tekosyyn koventaa otteitaan Kosovon serbivähemmistöä vastaan.
Serbian presidentti Vucic lupasi sunnuntaina tekevänsä räjähdyksen jälkeen yhteistyötä kansainvälisten elinten kanssa.
Albaanienemmistöisen Kosovon ja sen naapurimaan Serbian välinen vihanpito on jatkunut senkin jälkeen, kun Serbian joukkojen ja etnisten albaanikapinallisten välinen sota päättyi 1990-luvun lopulla.
Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia kieltäytyy edelleen tunnustamasta sitä erilliseksi valtioksi.
Kosovon pohjoisosien serbivähemmistö ei niin ikään tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Kosovossa asuu noin 120 000 etnistä serbiä.
Kurtin hallitus on kuukausien ajan pyrkinyt purkamaan Kosovon serbejä palvelevaa rinnakkaista sosiaalipalvelujen järjestelmää, jota Serbia tukee.
Perjantaista iskua edelsivät useat väkivaltaiset välikohtaukset Kosovon pohjoisosassa. Aiemmin viime viikolla alueella oli muun muassa heitetty käsikranaatteja virastotaloa ja poliisilaitosta kohti.