Laser radial -purjehtija Tuula Tenkanen puuttui keskiviikkona olympialaisiin valittujen purjehtijoiden mediatilaisuudesta kuumeen takia. Sairastuminen runsasta viikkoa ennen lähtöä kisapaikalle olisi urheilijalle hankala juttu, mutta Tenkasen kuumeen syy liittyi läheisesti Tokion olympialaisten erityislaatuisuuteen.
– Sain eilen toisen koronarokotuksen. Siitä tuli kuumetta, mutta toivottavasti se laskee jo huomiseksi, Tenkanen kertoi etäyhteyksin STT:lle.
Kansainvälinen olympiakomitea KOK tarjosi keväällä koronarokotuksia kaikille olympialaisiin lähteville. Kahden rokoteannoksen saaminen helpottaa oloa Japanissa, sillä kontakteilta on olympialaisten mittakaavan ympäristössä vaikea välttyä.
Purjehtijoille on kuitenkin luvassa oma rauha, sillä purjehduspaikka Enoshima sijaitsee noin tunnin matkan päässä Tokiosta. Purjehtijat asuvat keskenään, eivätkä muiden lajien urheilijoiden kanssa Tokion olympiakylässä.
Tenkanen lähtee Tokioon ensi viikon perjantaina tottumaan kuumuuteen ja kosteuteen, ja keholle pitää antaa aikaa tottua oloihin kuuden tunnin aikaeron lisäksi.
Upea purjehduspaikka
Enoshima on suomalaispurjehtijoille ennestään tuttu paikka, sillä siellä on kisattu muun muassa maailmancupissa. Neljänsiin olympialaisiinsa lähtevä RS:X-purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén kävi olympiavesillä ensi kertaa jo muutama kuukausi Rion 2016 olympialaisten jälkeen.
– Syyskuussa 2017 meillä oli siellä MM-kisat, ja 2019 olimme esikisoissa, Petäjä-Sirén ynnäsi.
Vuoden 2018 hän piti äitiyslomaa kuopuksensa syntymän vuoksi.
Luvassa on melkein minkälaista keliä tahansa: kovaa aallokkoa tai kevyempää keliä, jos sattuu tuulemaan maalta. Taifuunisesongin huippu osuu Japanissa usein elokuun loppuun, mutta jos lähellä on jo kisojen aikaan heinä-elokuun vaihteessa taifuuni, se voi sekoittaa myös olympiapurjehdusta.
– Kun tuulee, Enoshima on upea purjehduspaikka. Vauhti on tärkeä, mutta sitä olemme treenanneet, kertoi purjehdusmaajoukkueen meteorologi Martin Gahmberg.
Mitalilähdöt tavoitteena
Suomella on Tokiossa edustus neljässä veneluokassa. Tenkasen ja Petäjä-Sirénin lisäksi joukkueeseen kuuluvat Laser standard -purjehtija Kaarle Tapper ja valintakohun keskellä keväällä joutunut Nacra 17 -kaksikko Sinem Kurtbay/Akseli Keskinen, joka matkusti keskiviikkona Espanjan-leiriltään Suomeen.
Lajiliitto Suomen Purjehdus ja Veneily luottaa siihen, että jokainen suomalainen venekunta voi yltää luokassaan kymmenen parhaan mitalilähtöön. Tokiossa olympialaisten jäähyväisensä jättävä Tenkanen, 30, oli Riossa parhaana suomalaisena viides.
Ainakin Tapper, 25, ilmoitti keskiviikon tilaisuudessa olympiatavoitteekseen mitalin.
– Mitali vaatii superonnistumista. Pitää ottaa hyviä startteja, venevauhdin pitää olla kunnossa ja taktiikan onnistua, Tapper kertoi.
RS:X hyvästelee olympialaiset
Petäjä-Sirénille kisat ovat RS:X-luokan viimeiset, sillä Pariisin 2024 olympialaisissa luokka vaihtuu iQFoiliksi.
– Nyt on pitkälti fokus Tokion urheilusuorituksessa, mutta odotan innolla seuraavaan välineeseen siirtymistä. Se on hauskaa hommaa, Petäjä-Sirén hymyili ajatukselle uuden luokan metkujen opettelusta.
Pariisin olympialaisiin on enää kolme vuotta, joten Tokion jälkeen sinne tulee jo kiire. Suomalaiset tähyävät seuraaviin olympialaisiin seitsemässä veneluokassa.