Japanin eteläpuolelle muodostuva sykloni tuo jännitystä purjehtijoiden kisaolojen kehittymiseen, mutta Rion viiden vuoden takaisiin olympialaisiin verrattuna Tokion kisoissa on vesiurheilijoille yksi suuri ilonaihe. Enoshiman purjehduskeskuksessa vedet ovat huomattavasti puhtaampia kuin Brasilian rannikolla, mikä auttaa helteisessä säässä kehon viilentämisessä.
– Vaikka ei kisan aikana kaatuisikaan, rantaan tultua voi mennä kaulaa myöten veteen. Riossa se ei tullut mieleenkään, sanoi neljännet olympialaisensa RS:X-luokassa aloittava Tuuli Petäjä-Sirén purjehtijoiden haastatteluhetkessä, joka järjestettiin Tokion malliin etäyhteyksin.
Merivesi on 26-asteista, mutta silti selvästi viileämpää kuin yli 30-asteinen ilma. Purjehtijoiden muita viilennyskeinoja ovat lähtöjen välillä käytettävät aurinkovarjot, vartalon ympärille käärittävät kylmät pyyhkeet ja viileäksi jäähdytetty makea vesi.
Päävalmentaja Joakim Wileniuksen mukaan tutkimukset ovat osoittaneet, että purjehtijan kehon lämpötila voi nousta 40 asteeseen, jos syke on koko 45-minuuttisen lähdön ajan korkealla. Suomalaisten omakohtainen kokemus kehon kuumenemisesta on toistaiseksi mutua.
– Meistä kukaan ei ole ollut mukana mittauksissa, joissa urheilijat ovat nielleet lämpöä mittaavan kapselin, Petäjä-Sirén sanoi.
Hänen lisäkseen sunnuntaina urakkansa aloittavat Laser radialin Tuula Tenkanen ja Laser standardin Kaarle Tapper, jotka ovat päässeet nopeasti sinuiksi kisajärjestäjien tarjoaman kaluston kanssa.
– Lauantaina käyn vielä lyhyesti vesillä ja teen terävän voimatreenin. Sitten olen valmis kisaan, tasaista viikkoa toivova Tenkanen sanoi.
Tapper arvioi, että hänen luokassaan on 15 miestä, joista kuka tahansa voi yltää mitalille. Hän laskee olevansa yksi heistä, joten suomalaisten vahvat purjehduksen olympiaperinteet voisivat saada jatkoa. Lontoossa 2012 Petäjä-Sirén oli hopealla, mutta Riossa mitali karkasi suomalaisten ulottumattomiin, ja Tenkanen oli parhaana viides.
Ympärillä on epävakautta
Enoshimassa kisojen aluspäivien kevyet merituulet ovat vaihtumassa maatuuleksi, mutta syklonin liikkeet ratkaisevat, mihin suuntaan olot kääntyvät ensi viikon aikana.
– Japanin ympärillä on epävakautta, arvioi joukkueen meteorologi Martin Gahmberg.