Koston kierre Henna Virkkusen komissaarinimityksen uhkana

3:52img
Katso MTV:n raportti Henna Virkkusen piinapenkistä Brysselissä.
Julkaistu 12.11.2024 23:10
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Sinetti Suomen EU-komissaariehdokkaan nimitykselle saataneen keskiviikkona, ellei poliittinen peli tule tielle.

Kokoomuksen Henna Virkkusta hiillostettiin illalla tunteja Euroopan parlamentin edessä. Parlamentti kävi tiistaina läpi kaikki kuusi EU-komission varapuheenjohtajaehdokasta arvioiden heidän osaamistaan ja esiintymistään.

Virkkunen muun muassa lupasi parlamentille, että hän toimisi komissiossa tekoälyn käyttöönoton ja kvanttiteknologian vauhdittamisen puolesta.

MTV Uutisten kuulemista Brysselissä seuranneen Eurooppa-kirjeenvaihtajan Janne Puumalaisen mukaan osaavana ehdokkaana pidetty ja talossa hyvin tunnettu Virkkunen onnistui kelvollisesti meppien tentattavana.

– Virkkunen edustaa keskustaoikeistolaisen EPP:n liberaalisiipeä, ja siten myös vasemmistolaisemmat ryhmät pystyvät häntä kannattamaan. Eikä kuulemisessa ainakaan toistaiseksi vaikuta olleen niin isoja kompastumisia, että hyväksyntä siihen kaatuisi, Puumalainen kertoi iltakymmenen jälkeen kuulemisen ollessa yhä kesken.

Kauhun tasapaino

Onnistunut esiintyminen ei kuitenkaan tarkoita, että nimitys olisi sataprosenttisen varmaa. Poliittinen peli on Brysselissä kovaa, ja Virkkusen nimitys voi vielä kaatua hänestä riippumattomiin syihin. 

Jokainen kuudesta ehdokkaasta on hyväksyttävä, tai muutkin heistä voivat joutua vaikeuksiin. 

– Heidän hyväksyntänsä kohdalla vallitsee niin sanottu kauhun tasapaino. Eli jos joku poliittisista ryhmistä lähtisi kaatamaan toista ryhmää edustavaa varapuheenjohtajaehdokasta, niin se saattaisi aiheuttaa tällaisen koston kierteen, jossa sitten lähdettäisiin muitakin kaatamaan, Puumalainen sanoo.

– Eli Virkkusen nimityksestä ei päätetä vain hänen oman kompetenssinsa ja kuulemisensa perusteella, vaan huomenna päätetään koko puheenjohtajapaketista. Ja on mahdollista, ei välttämättä todennäköistä, että Virkkusen kohtalo kietoutuu esimerkiksi Espanjan tai Italian komissaariehdokkaan kohtaloon, jotka ovat kiistanalaisempia henkilöitä.

Ristivetoa vaatimuksissa

Itse kuulemisessa keskityttiin eniten teknologia-asioihin, joiden kanssa Virkkunen on jo meppinä tehnyt paljon töitä, ja uudessa komissiossa teknologia tulisi olemaankin juuri Virkkusen ydinalaa.

– Ehkä eniten tasapainoilua hän on joutunut tekemään, kun on kysytty digiyritysten sääntelyn purkamisesta, Puumalainen sanoo.

Virkkunen painotti kuulemisessa, että hän haluaa keventää sääntelyä, jotta eurooppalaiset yrityksen pystyisivät toimimaan paremmin.

– Eurooppa on aivan liian riippuvainen muista digiasioissa. 80 prosenttia teknologiastamme tulee EU:n ulkopuolelta. Mutta meillä on myös vahvuutemme, joita voimme ja meidän täytyy vahvistaa. 
On käytettävä kaikki keinot, jotta vauhditamme innovaatioita ja sijoituksia uusiin teknologioihin, Virkkunen lausui parlamentille.

Samalla kun Virkkuselta odotetaan omien teknoyritysten auttamista, häneltä vaaditaan, että EU:ssa pidetään kiinni sääntelyn noudattamisesta, kun puhutaan digialan jättiyrityksistä, kuten Googlesta, Metasta, X:stä ja TikTokista.

– Tähän on tuonut aivan oman kierteensä se, että Virkkusen edeltäjän kanssa kovasti yhteen ottanut Elon Musk on Yhdysvaltain uuden hallinnon läheinen liittolainen, Puumalainen kertoo.

Yhdysvaltojen tuleva varapresidentti J. D. Vance meni hiljattain niinkin pitkälle, että uhkasi maan voivan vähentää sitoutumistaan puolustusliitto Natoon, jos EU jatkaa X:ää koskevia tutkintojaan.

Paine tulee olemaan kovaa, mutta ainakaan kuulemisessa Virkkunen ei sille alistunut.

– Kaikki, jotka toimivat Euroopan markkinoilla, joutuvat kunnioittamaan meidän sääntöjämme ja meidän sääntelyämme, Virkkunen sanoi.

Lue myös: Henna Virkkunen voi joutua pian laittamaan kampoihin Elon Muskille

Tuoreimmat aiheesta

EU