Kotihoitaja Timo kertoo työnsä olevan tulipalojen sammuttelua: "Tervetuloa koittamaan, miltä se tuntuu!"

7:47imgLiki 2 miljoonaa kotihoitokäyntiä vähemmän – kotihoitaja kertoo, kuinka "tulipaloja sammutetaan".
Julkaistu 09.09.2023 07:11
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Tapaamamme kotihoitaja kertoo, että pelkästään hänen alueellaan on avoinna ainakin sata kotihoitajan vakanssia. Timo Mononen on myös huomannut, että kotihoidon piiriin pääsemisen kriteerit ovat tiukentuneet. Kolmisenkymmentä vuotta kotihoidossa työskennellyt lähihoitaja toivoo päättäjiä viettämään päivää kotihoidon arjessa.

– Hoitajia puuttuu melko paljon, kiire on kova ja stressi ihmisillä. Tälläkin hetkellä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen alueella on kotihoitajan vakansseja avoinna varmaan ainakin sata.

Entä työpäivä ja käyntimäärät?

– Siellä voi olla pitkiä käyntejä viisi, mutta lyhyitä käyntejä voi olla 14 tai 16 päivän aikana. Tiukkaa tekee työajan kanssa. Se on vähän niin kuin tulipalojen sammuttamista. Tehdään oleellinen. Moni varmaan halusi tehdä enemmän. Aikataulu ratkaisee, kertoo Mononen MTV Uutisten vanhustenhoidon teemakokonaisuuteen liittyvässä haastattelussa.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Timo Mononen kotihoito

Eettinen kuorma näkyy lopettamisina

Mononen kertoo, että osa ammattilaisista on äänestänyt jaloillaan.

– Kyllä ihmisiä on lähtenyt. On tämä eettinen kuorma. He kokevat, että eivät voi hoitaa tarpeeksi hyvin, koska aikataulut ovat kovat. Yhtälö on vaikea. 

Mononen itse tekee työtään päivä kerrallaan, mutta työssä palkitsee halu auttaa ja myös se, että saa muita hyvälle mielelle. Päivät voivat olla yllätyksellisiä.

– Käynnillä voi olla edessä ihan mitä vaan, kun aukaisee oven ihmisten koteihin. Siellä voi olla vaikka kaatuneena ihminen. Sitten pitää ratkaista, tarvitaanko ambulanssia. 

Millaisia ajatuksia herättää se, että tarve kasvaa, mutta säännöllistä kotihoitoa saa yhä harvempi?

– Tilanne on ristiriitainen. Jos kotihoitoa ei saa, vaikka tarvitsisi, sitten tarvitaan ambulanssia ja se on huomattavasti kalliimpaa.

Mononen kertoo, että kotihoidon saamisen kriteerit ovat tiukentuneet.

– Huonommin otetaan kotihoitoon. Aiemmin oli peruspunaposkisia, joille lämmitettiin ruokaa, nyt asiakkaat ovat monisairaita. Kyllä siellä on sellaisiakin tapauksia, että he haluaisivat ehdottomasti hoivakotiin. Ei kaikille koti ole paras paikka. On sitä yksinäisyyttä ja ainut kontakti on se hoitaja, joka käy siellä. Moni haluaisi ryhmääntymistä.

Myös työ on erilaista kuin ennen.

– Työnkuva on muuttunut hirveästi. Se on mennyt kokoajan sairaanhoidollisemmaksi.

Lue myös: Kotihoidon tilanne hälyttävä: "Suomi on Pohjoismaiden peränpitäjä"

"Palkkoja pitäisi nostaa"

Mutta miten henkilöstöpulan voisi ratkaista?

– Palkkoja pitäisi nostaa. Ja mitä enemmän hoitajia olisi, sitä rauhallisemmin töitä voisi tehdä. Sitten on nämä budjetit. Pitäisi säästää. Säästöehdotuksia voisi tulla myös hoitohenkilöstöltä eikä pelkästään johtoportaalta.

Päättäjille lähtee kentältä terveiset.

– Tervetuloa koittamaan kotihoitoa, niin tiedätte, miltä se tuntuu!

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito