Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,4 prosenttia, ennustaa S-Pankki.
S-Pankin uuden talousennusteen mukaan Suomen talouden näkymät kuluvalle vuodelle ovat kohtalaiset. Vaikka epävarmuus maailmantaloudessa on lisääntynyt ja näkymät tummentuneet, Suomen talouskasvua kannattelee kotitalouksien kulutus.
Kotitalouksien ostovoimaa ja kulutusta tukevat puolestaan palkankorotukset ja työllisyyden lisäys, kertoo S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen. Investoinnit ja vienti kehittyvät maltillisesti.
Suomen bruttokansantuote kasvoi viime vuonna 2,2 prosenttia.
Kotitaloudet eivät kuluta kaikkea lisääntyneistä tuloistaan, ja kuluttajabarometrin mukaan moni harkitsee nyt säästäjäksi ryhtymistä.
– Etenkin pääkaupunkiseudun asukkaat pitävät nykyhetkeä hyvin otollisena ajankohtana aloittaa säästäminen. Hieman yllättäen säästämisinto on ottanut reippaan harppauksen myös Pohjois-Suomessa. Tällä hetkellä Suomen kärkkäimmät säästäjät näyttäisivät löytyvän Kehä III:n sisäpuolelta sekä Oulun seudulta ja Lapista, kertoo Hirvonen.
Korot pysyvät matalina
Ennusteen mukaan asuntomarkkinoilla nähdään rauhallista kehitystä ja alueiden väliset hintaerot kehittyvät entiseen malliin. Asuntojen runsas tarjonta hillitsee hintojen nousua.
Asuntovelallisten tilanne pysyy hyvänä. Keskuspankkien u-käännös rahapolitiikan kiristämisessä pitää korot matalina.
– Suomalaiset ovat saaneet nauttia kuluvana vuosikymmenenä euroalueen matalimmista asuntolainojen koroista. Tähän ei tulossa kovin nopeaa muutosta, Hirvonen sanoo.
S-Pankki ennustaa maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuvan 3,4 prosenttiin tänä vuonna ja 3,2 prosenttiin vuonna 2020.
Kasvua hidastavat tuontitullit ja poliittinen epävarmuus. Euroopassa suurimman poliittisen riskin aiheuttaa Italian hallituksen talouspolitiikka. Euroalueen näkymiä synkentävät myös brexit sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin väläyttelemät autojen tuontitullit.
Positiivisia merkkejäkin maailmantaloudessa on ollut, kuten Yhdysvaltojen ja Kiinan eteneminen kohti kauppasodan päättävää sopimusta.