Kotitalousvähennystä saa pian enemmän – veroasiantuntija antaa niksin, jolla voi säästää loppuvuodesta sievoisen summan

8:07img
Katso yltä veroasiantuntijan selvitys siitä, miten kotitalousvähennyksestä voi saada parhaan hyödyn.
Julkaistu 09.11.2021 18:16
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Kotitalousvähennys tarkoittaa helpotusta veroihin, kun ostaa töitä kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Nämä työt voivat olla esimerkiksi siivousta, lastenhoitoa tai remonttia. Ensi vuonna sitä voi saada enemmän kuin aiemmin.

Vuoden 2022 alussa alkavan kokeilun myötä kotitalousvähennystä saa aikaisempaa enemmän, kun teettää koti- tai hoivatyötä, tai vaihtaa öljylämmityksen ympäristöystävällisempään lämmitysmuotoon. Remonttityöstä vähennys pysyy ennallaan.

Tällä hetkellä kotitalousvähennystä voi saada yllämainituista töistä 40 prosenttia tai kuitenkin enintään 2 250 euroa, sadan euron omavastuulla. Ensi vuonna korvausprosentti nousee koti- tai hoivatyön sekä öljylämmityksestä luopumisen osalta 40 prosentista 60 prosenttiin. Omavastuu säilyy ennallaan. 

Käytännössä, jos ensi vuonna ostaa tuhannen euron arvosta työtä, siitä jää joissain tapauksissa käteen 200 euroa enemmän kuin nyt.

– Perusremontit jäävät ensi vuonnakin tuohon 2 250 euron kategoriaan, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen kertoo. 

– Mutta, esimerkiksi kotisiivouksesta ja lämmitystaparemontista, jossa luovutaan öljylämmityksestä, saakin ensi vuonna enintään 3 500 euroa kotitalousvähennystä, Varonen selventää. 

Öljylämmityksestä luopumiseen on olemassa muitakin tukia. Niitä ja kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää samanaikaisesti. 

Loppuvuosi on hyvä aika remontille

Marraskuuta eläessä on oleellista huomata, että tietyin ehdoin saman remontin laskun voi jakaa tälle ja tulevalle vuodelle ja näin hyödyntää molempien vuosien vähennykset. Näin ollen loppuvuosi on otollinen aika teettää esimerkiksi remonttia. Varosen mukaan myös ihmiset tiedostavat, että remontti loppuvuodesta kannattaa. 

Isommat remontit voidaan maksaa osamaksulla, ja jos osamaksun erät sijoittuvat kahdelle vuodelle, voi molemmilta vuosilta saada kotitalousvähennyksen.

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Käytännössä, kotitalousvähennykseen oikeuttavia remontteja kannattaa teettää pienissä erissä suurimman edun saadakseen. 

– Kyllähän tätä jonkin verran tehdään, etenkin remonteissa, joissa kustannukset ovat tyypillisesti enemmän, kuin mitä kotitalouvähennystä voi vuositasolla saada. Eli pienissä erissä, erityisesti vuodenvaihteen ympärillä talvisaikaan tehdään remontteja. 

Varosen mukaan remonttien jakaminen osiin on kuitenkin yleistä ja käytännöllistä. Harva remontoi koko taloa kerralla.

Osamaksuissa sudenkuoppia

Osamaksujen kanssa kannattaa olla tarkkana, koska menettely ei saa olla keinotekoinen. Tämä tarkoittaa sitä, että maksuaikojen venyttäminen liian pitkäksi ei ole sallittavaa. 

– Osamaksussa on tietty sudenkuoppa. Maksuerien pitää pysyä yrityksen normaalin laskutuskäytännön puitteissa. Esimerkiksi jos tehdään kesällä piharemonttia, maksetaan yksi erä heinäkuussa kun hommat on tehty ja siirretään toinen eräpäivää tammikuulle. Tällaiset keinotekoiset järjestelyt eivät käy, Varonen selittää. 

Osamaksuissa tulee ottaa huomioon myös korot. 

Turhia kikkailujakin tulee joskus vastaan, etenkin maksujen eriin liittyen. 

– Toinen tyypillinen mikä kannattaa huomioda on se, että kotitalousvähennyksen saa vain työn osuudesta. Ei tarvikkeista. Siinä saattaa olla pieni houkutus, että vähän liioitellaan sitä työn osuutta, Varonen muistuttaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Viiden jälkeen