Tiesitkö, että polkupyörän voi vähentää verotuksessa, mikäli sitä käyttää asunnon ja työpaikan välisiin matkoihin? Nämä asiat suuri osa suomalaisista jättää ilmoittamatta.
Miljoonat suomalaiset pakertavat jälleen veroilmoitustensa parissa – useimmille se on kovaa työtä, joka aiheuttaa harmaita hiuksia ja melkoista pähkäilyä. Mitä veroilmoitukseen saa laittaa, mitä ei?
– Kaikki eivät välttämättä tiedä, että esimerkiksi polkupyörästä voi vähentää 85 euroa vuodessa, jos sillä ajaa paljon työmatkoja. Vuonna 2009 muuttui myös kotitalousvähennys kodin viestintätekniikkaan liittyvien opastus- ja kunnostustöiden osalta. Niitäkään kaikki eivät varmasti tiedä laittaa ilmoitukseen, kertoo Veroviraston viestintäsuunnittelija Harriet Mallenius.
Myös hieman harvinaisempi vähennys työasunnon tuomista kuluista voi puuttua monelta, sekä tietysti työhuonevähennys.
– Työhuonevähennyksen voi tehdä huoneen koon mukaan, joka sitten suhteutetaan esimerkiksi vuokraan. Esimerkiksi opettajilla ja toimittajilla, jotka tekevät kotona töitä, tämä voi olla ajankohtainen vähennys.
Yleisimpiä kuluja jätetään ilmoittamatta
Laskennallisen vähennyksen voi myös jättää huomiotta ja napata vähennykseen oikeuttavan määrän suoraan Verohallinnon antamien kiinteiden summien mukaan.
– Mikäli työnantaja ei ole myöntänyt tai järjestänyt työhuonetta, voi vähentää 820 euroa vuodessa kiinteinä kuluina. Osapäivätyössä vähennyksiä voi tehdä 410 euron edestä ja satunnaisista sivutuloistakin 205 euroa.
Lukumäärällisesti enemmän suomalaiset jättävät kuitenkin yleisimpiä kuluja, kuten työpaikan ja asunnon välisiä kuluja sekä kotitalousvähennystä ilmoittamatta, koska niitä myös on eniten. Myös tuloja jätetään ilmoittamatta.
– Esimerkiksi vuokratulot ovat sellaisia, että ne pitää muistaa ilmoittaa itse. Vero.fi-sivustolla on hyvä lista siihen, mitä pitää itse muistaa ilmoittaa – sieltä kannattaa katsoa, Mallenius neuvoo.
–Tärkein vinkki kuitenkin on, että kannattaa ensinnäkin avata se kotiin tuleva kuori ja katsoa onko siellä jotain, mikä puuttuu. Ne voivat olla isojakin summia, jotka jäävät maksamatta, jos ei ole itse tarkkana.
Saako työvaatteet vähentää verotuksessa?
Huulipunia, sukkahousuja ja muita pukeutumiseen liittyviä asioita yritetään Malleniuksen mukaan vähentää verrattain usein. Niissä kuitenkin pätee tiukka sääntö – mikäli voit käyttää vaatetta vapaa-ajallasi, se ei ole vähennyskelpoinen.
– Esimerkiksi univormuihin pukeutuvat ammattikunnat, kuten sairaanhoitajat tai poliisit, voivat vähentää työvaatteet verotuksessa. Kukaan ei mene esimerkiksi sairaanhoitajan vaatteissa vapaa-aikana ruokakauppaan tai juhliin.
Huulipunan lisäksi yritetään jos jonkinmoista – esimerkiksi perheen lomamatka on yritetty saada vähennyksiin, jos samalla on käyty katsomassa jotain ammattiin liittyvää. Myös Helsingin Sanomien vuositilausta on yritetty vähentää, koska oman asunnon myynti-ilmoitus on ollut lehdessä.
– Kerran meiltä kysyttiin alastonsiivouksen kotitalousvähennystä. Jouduimme ottamaan siihen kantaa ja vastaus oli, että mikäli kaikki ehdot täyttyvät ja kyse on siivouspalvelusta, ei ole väliä, missä vaatetuksessa työ on tehty, Mallenius nauraa.
Verokielestä selkeämpää?
Verohallintoa, kuten muitakin suomalaisia virastoja, on moitittu vaikeakielisyydestä. Tätä pyritään kuitenkin jatkuvasti muuttamaan, vaikka työ eteneekin hitaasti.
– Koska lomakkeiden ja muiden muuttaminen on pitkällinen prosessi, olemme pyrkineet tekemään apuvälineitä nopeaksi helpotukseksi. Ensi viikolla meillä on Vero.fi-sivustolla verkkolähetys, jossa on ihminen kertomassa veroilmoituksen täyttämisestä. Lisäksi meillä on chat, jossa apua voi kysyä ja esimerkiksi ohjevideoita paljon. Senioreita varten meillä on Marttaliiton kanssa yhteistyötä ja Verorekka kiertää Suomea, myös sieltä voi kysyä apua.
9:20