Muovia korvaavia tuotteita kehitetään nyt kilpaa eri puolilla maailmaa. EU aikoo kieltää täysmuoviset kupit ja rajoittaa muovipäällysteisten kartonkikuppien myyntiä. Suomalainen Kotkamills on kehittänyt kierrätettävän, muovittoman kartongin, josta voidaan valmistaa pakkauksia ja kuppeja. Kotkamills solmi juuri ensimmäisen ison sopimuksensa kahvijätti Lavazzan kanssa ja uusia sopimuksia julkaistaan lähiaikoina.
Kotkamillsin tehtaalla kone sylkee ulos pinnoitettua kartonkia, josta voidaan valmistaa muovia korvaavia astioita ja pakkauksia. Ero perinteisiin kartonkikuppeihin ja pakkauksiin on se, että pinnoite ei ole muovia.
– Tässä meidän ratkaisussa käytettävät aineet ovat sellaisia, että ne hajoavat luonnossa ja ennen kaikkea se kierrätettävyys on helppoa eli ei tarvita kemikaaleja, Kotkamills Oy:n toimitusjohtaja Markku Hämäläinen selittää.
Uusia sopimuksia luvassa lähiaikoina
Kotkamills solmi äskettäin ensimmäisen ison sopimuksensa. Kahvijätti Lavazza ottaa helmikuussa automaateissaan käyttöön Kotkamillsin kartongista valmistetut kupit. Muitakin sopimuksia julkistetaan lähiaikoina.
– Odotamme lähiviikkoina toista vastaavanlaista sopimusta ja kesän korvilla kolmatta, Hämäläinen vahvistaa.
Biotermien villi viidakko
Suurelle yleisölle erilaisten muovia korvaavien materiaalien vertailu on hankalaa. Tarjolla on muun muassa biohajoavia, biopohjaisia, kompostoituvia ja kierrätettäviä tuotteita.
– Bioetuliitteet voivat merkitä aika monia asioita ja niitä käytetään aika lailla villistikin, jopa ihan tarkoitushakuisesti, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin toteaa.
– Meille on huono juttu, etteivät ihmiset ymmärrä, mitä nämä eri asiat tarkoittavat, huomauttaa Hämäläinen.
Direktiivi lisää muovittomien tuotteiden kysyntää
EU:n valmisteilla oleva muovidirektiivi hyödyttää Kotkamillsin liiketoimintaa. Tarkoitus on kieltää täysmuovikupit kokonaan ja rajoittaa muovipäällysteisten kartonkikuppien myyntiä.
– Harva tiedostaa sen, että kertakäyttökupeista kuitupohjaisia on vain kolmannes ja loppu on täysmuovikuppeja ja siellä on meidän markkina, Hämäläinen selittää.
Kotkamillsin kupit voi kierrättää jätepaperin mukana ja se on asiantuntijan mukaan suuri etu.
– Varmasti hyvä askel oikeaan suuntaan eli valtaosa materiaalista on kierrätettävää kuitua ja se aidosti kiertää. Ja sille on olemassa järjestelmä, missä se kiertää eli paperinkierrätys, arvioi Harlin.
Kotkassa ei lakkoilla
Kotkassa ei olla lakossa eikä kikytunteja ole käytössä. Tulevaisuuskin näyttää valoisalta.
– Uutta tuotetta, spesiaalituotetta, yritetään markkinoille ja maailmalle ja jos se alkaa toimia, niin kyllä tämä työpaikka täällä pysyy, eikkurin hoitaja Markus Lesonen uskoo.
– Tehdään töitä ilman kikytuntejakin. Työntekijä on reilu ja työnantaja on reilu, niin silloin se on mun mielestä tasapuolista, sizerpäällystäjä Markus Liljeqvist kehuu.