Ekaluokkalaisen reppu on yllättävän kevyt. Koulutaipaleen alkaessa reppuun voi pakata vain kotiavaimet, sisäkengät ja nenäliinapaketin.
Luokanopettajaliiton puheenjohtaja ja koulunjohtaja Matti Sippola on seuraillut alakoulun arkea 25 vuoden ajan. Pitkä kokemus opettajana on osoittanut, että mitä vähemmän lapsi tuo henkilökohtaisia tavaroitaan kouluun, sitä paremmin koulunkäynti sujuu eikä kilpavarustelua synny lasten välille.
– Koulusta saa kynät ja kumin ja niitä säilytetään aina pulpetissa. Kotona on sitten omat välineet, eikä niitä tarvitse tuoda kouluun.
Sippolan mukaan pienille koululaisille voi olla kynnys ilmoittaa esimerkiksi kynien jäämisestä kotiin, minkä vuoksi koulusta saatujen tavaroiden säilyttäminen pulpetissa helpottaa myös lasta.
– Ensimmäisenä päivänä mukaan kannattaa ottaa kivat sisäkengät, jotka jätetään kouluun. Kun sateet alkavat, on mukava, että koulussa on valmiina kengät, niin sukat eivät kastu märillä lattioilla.
Sippola vinkkaa pakkaamaan mukaan myös nenäliinapaketin, jonka voi jättää pulpettiin.
– Jossain vaiheessa alkaa nenä vuotaa ja sitten voi opetella niistämistä.
Kännykkä ei ole välttämätön
Moni ekaluokkalainen on varustettu kännykällä, mutta Sippolan mukaan sitä ei tarvita. Lapsi tulee ilman kännykkää toimeen, sillä koulusta voi päivän aikana tarvittaessa soittaa. Jos lapsella on kännykkä, sen käyttö on koulussa kielletty.
– Kännykkä pitäisi olla koko päivän kokonaan kiinni. Paras säilytyspaikka olisi repussa, missä se olisi omassa pussissaan eikä sitä saisi ottaa sieltä koulupäivän aikana esille.
Sippola sanoo, että esimerkiksi välitunneilla kännyköiden mukana pitäminen aiheuttaa turhaa vertailua lasten välille.
– Vanhempien pitää opettaa lastaan sulkemaan puhelin ja laittamaan se takaisin päälle. Pelkästään äänettömällä pitäminen ei riitä.
Kouluruoka riittää
Hedelmiä tai muita välipaloja ekaluokkalaiselle ei tarvitse pakata mukaan erikoistapauksia lukuun ottamatta. Yleensä kouluissa lounas syödään jo hyvissä ajoin ja siihen asti pärjää aamupalalla. Ekaluokkalaisen päivät ovat lyhyet ja koulun jälkeen välipalaa voi haukata kotona tai iltapäiväkerhossa.
Sippolan mukaan vanhempien aktiivisuus on tärkeää silloin, kun vuodenajat vaihtuvat. Syksyllä lapsen mukaan kannattaa pakata lämpöisiä ja sateenkestäviä vaatteita. Myös lapsen lukujärjestystä on hyvä seurata ja laittaa liikuntaa sisältävinä päivinä jumppavaatteet reppuun.
Lue lisää:
MTV3 Koti:
Reitti selvä? Tutustu ajoissa ekaluokkalaisen koulutiehen
MTV3 Makuja:
MTV3 / Mari Mäkinen