Esikouluopettajien vinkit päiväkodin aloittamiseen: "Lapselle tosi hyvä, jos..."

Päiväkodissa aloittaminen on jännittävä hetki koko perheelle.  

Esikouluopettajat kertovat MTV Uutisten haastattelussa muutamia vinkkejä, joilla päiväkodin aloituksesta voi tehdä pikkuisen sujuvamman.

Käy tutustumassa päiväkotiin etukäteen

Päiväkotiin kannattaa tutustua etukäteen, jos mahdollista. Lapsen kanssa olisi hyvä päästä katsomaan paikkaa etukäteen ja tavata päiväkodin aikuiset.

Tätä helsinkiläiset esikouluopettajat Kristiina Turkki ja Emil Nikander suosittelevat erittäin lämpimästi.

– On lapselle tosi hyvä, jos ei heti ensimmäisenä päivänä sysätä ihan tuntemattomaan paikkaan, Nikander kertoo.

Lapset ovat erilaisia. Jotkut sopeutuvat vaivatta tuntemattomaan ympäristöön, mutta yleensä suurin osa lapsista voi tarvita hieman pehmeämmän aloituksen.

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa siis tulla tutustumaan paikkaan etukäteen ja olla vaikka ensin lyhyempiä päiviä, jos se onnistuu.

Tässä vanhempien kannattaa luottaa omaan vaistoonsa.

– Vanhemmat tietävät oman lapsensa ja ehkä sen, kuinka paljon aikaa lapsi tarvitsee, sanoo Nikander.

Turkki lisää, että vanhempi voi olla mukana ensimmäisinä parina päivänä ja viettää aikaa päiväkodissa lapsen kanssa. Näin pienelle tehdään päiväkodin alusta lempeämpi.

Mitä mukaan päiväkotiin?

Vanhempi saattaa pohtia, mitä vaatteita ja tarvikkeita lapsi tarvitsee mukaan päiväkotiin. Nikander ja Turkki kertovat, että tärkeintä on sään mukainen vaatetus, etenkin ulkoiluvaatteet.

Vaatetuksessa pitää olla riittävästi kerroksia, kun on kylmä. Sadesäällä pitäisi olla sään mukaiset sadevaatteet, jotka oikeasti pitävät vettä.

Mukaan lapselle kannattaa laittaa myös vaihtovaatteet. Vahinkoja sattuu ja jos vaatteet kastuvat ulkona leikkiessä, on ikävää olla märissä vaatteissa loppupäivä.

– Meillä ei ole täällä varsinaisia varavaatteita ole niin, että olisi ainakin yksi setti varavaatteita, Nikander ehdottaa.

Nikander ja Turkki uskovat vanhempien osaavan arvioida, minkä verran oma lapsi varavaatteita tarvitsee. Pienemmät saattavat tarvita niitä enemmän, kun vielä harjoittelevat ja opettelevat enemmän asioita kuin esimerkiksi esikouluikäiset.

Turkki ehdottaa, että esikoululaisella voisi olla mukana ainakin vaihtosukat. Isommille lapsille reppu olisi hyvä. Siten voi samalla harjoitella koulurepun käyttöä.

Lisäksi lapselle kannattaa laittaa mukaan tossut ja juomapullo.

Tarvitaanko päiväkodissa jotain taitoja?

Vanhempi saattaa miettiä, onko lapsi taitojensa puolesta valmis päiväkotiin. Tähän varhaiskasvatuksen opettajilla on hyviä uutisia; erityisiä taitoja ei tarvita. Niitä opetellaan yhdessä. Lapsi voi tulla päiväkotiin juuri sellaisena kuin on.

– Täällä ei ole pääsykokeita, että testattaisiin, osaatko sitoa kengännauhoja tai muuta, Turkki naurahtaa.

Katso myös video: Näin autat lasta valmistautumaan koulutielle!

Lue myös:

    Uusimmat