Tilastojen valossa koulukiusaaminen on vähentynyt, mutta se on edelleen ongelma. Sosiaalinen media on lisännyt kiusaamisen muotoja, sekä yhä nuoremmat lapset osallistuvat kiusaamiseen.
Useat eri tahot pyrkivät ennaltaehkäisemään kiusaamista. Ongelmaan käytetään paljon rahaa ja resursseja, mutta viisasten kiveä ei ole kukaan vielä löytänyt.
Muun muassa Aseman Lapset ry auttaa koulukiusaamistilanteissa. He pyrkivät olemaan kolmas sovitteleva osapuoli koulukiusaamisessa, koska kouluilla ei ole tarpeeksi resursseja hoitaa tapauksia yksin.
– Jos me puututaan vain siihen mitä me nähdään, konflikti jatkaa elämistään. Konfliktien analysoinnit ja ratkaisut vievät yllättävän paljon aikaa. Myöskin se ulkopuolisen tuleminen paikalle on tärkeää, koska usein se konflikti on jo vaikuttanut perheen ja koulun välisiin suhteisiin, kertoo hankepäällikkö Heikki Turkka Aseman Lapset ry:stä.
Opettaja ja koulu ovat omalla tavallaan osallisia konflikteissa.
– Meillä on paljon tapauksia, missä kiusaaminen tai tämä tilanne on jatkunut, vaikka kuinka pitkään, mutta vanhemmat eivät ole koskaan tavanneet. Opettajat ovat monesti jo osallistujia konflikteissa jossain määrin. Jos koulu on jo osallisena niin rehtorikaan ei välttämättä ole se oikea taho puuttuman asiaan, kertoo kouluttaja Ville Koikkalainen Aseman Lapsista.
Konflikteja ratkotaan yhteistyöllä
Kiusaamista pyritään ehkäisemään eri tahojen yhteistyöllä. Poliisin mukaan tärkeintä on puuttua tapauksiin ajoissa.
Poliisi puuttuu kiusaamiseen viimeistään, kun rikoksen tunnusmerkit täyttyvät. Näitä tapauksia ovat yleensä kunnianloukkaukset sekä väkivalta.
– Jos kiusaamista tapahtuu, niin aikuisten pitää puuttua siihen. Poliisi puuttuu asiaan rikoksen tapahtuessa, ja mielellään jo aiemmin. Pyrimme tekemään yhteistyötä eri tahojen kanssa, jotta päästään puuttumaan asiaan mahdollisimman aikaisin, kertoo ylikomisaario Jari Taponen Helsingin poliisista.