Koululaiset piti kotitestata kahdesti viikossa, mutta ohjetta muutettiin lähes heti testien jakelun alettua: "Laajamittainen testaus ei enää tästä maailmasta"

4:29imgMiten kouluihin tilattuja koronatestejä aiotaan hyödyntää ja miten ne jaetaan koteihin? Koulutuksen toimialajohtaja vastaa.
Julkaistu 07.02.2022 17:14
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Kun koronaministerityöryhmä ilmoitti koululaisten koronatestien hankinnasta ja toimeksianto annettiin Huoltovarmuuskeskukselle, ajatus oli kotitestata koululaiset kahdesti viikossa. Nyt THL ohjeistaa, että vain oireiset testattaisiin.

Hallituksen koronaministerityöryhmä ilmoitti 7. tammikuuta, että perusasteen ja toisen asteen oppilaille tarjottaisiin koronatestit kahdesti viikossa. 

Ajatuksena oli, että suositeltaisiin oppilaiden testaamista kahdesti viikossa, paitsi, jos opetusryhmässä todettaisiin useita tartuntoja, jolloin testausta voitaisiin lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä kolmesta viiteen kertaan viikossa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) antoivat toimeksiannon Huoltovarmuuskeskukselle testien hankinnasta.

Huoltovarmuuskeskus tiedotti viime viikolla, että koronatestien jakelu kunnille aloitetaan ja THL julkaisi perjantaina ohjeen koululaisille, opiskelijoille sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnalle.

Nyt THL suosittelee kuitenkin tekemään kotitestin vain, jos koululaisilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

THL perustelee muutosta sillä, ettei lasten toistuva testaaminen ole epidemiologisesti perusteltavissa, koska testi voi antaa väärän negatiivisen tuloksen.

– THL katsoo, että on perustellumpaa kohdentaa testaaminen oireisiin, jolloin ohjeistus noudattaa yleistä kansallista suositusta testaamisesta, THL:ltä vastataan MTV Uutisille. 

"En tiedä, kuinka hyvin testit riittävät"

Myös Espoon kaupungin kasvun ja oppimisen toimialajohtajan Harri Rinta-ahon mukaan uusi ohjeistus on askel parempaan päin.

– Moni lapsi selviää koronavirustartunnasta viiden päivän poissaololla koulusta ja oireet ovat pieniä. Eihän silloin tällainen alun perin ajateltu laajamittaaminen yleistestaaminen ole enää tästä maailmasta, Rinta-aho kertoo.

Rinta-aho kiittelee THL:n ohjeistuksen tarkentumista myös siitä, että siinä todetaan, että testit ovat paitsi koululaisten myös koulujen henkilökunnan tarpeisiin.

THL:n ohjeistuksen noudattaminen on THL:n mukaan vapaaehtoista, ja Rinta-aho näkee, että oireisten testaamisen lisäksi voitaisiin käyttää laajamittaista testausta esimerkiksi hiihtolomien jälkeen ja ylioppilaskirjoitusten yhteydessä. 

Ongelmia ohjeistuksen muuttumisessa saattaa Rinta-ahon mukaan aiheuttaa se, että testit jaetaan alkuperäisestä ajatuksesta poiketen viiden testin paketeissa.

– En tiedä, kuinka hyvin ne sitten riittävät, Rinta-aho sanoo.

– Sillon kuin näitä lukumääriä kysyttiin, oli ajatus, että olisi kaksi testikertaa per viikko, ja sen perusteella ilmoitimme testien tarpeen.

Kaupunki ja kunnat vastaavat testien jakelusta kotiin

Espoossa testien jakelusta kouluihin ja koteihin vastaa kaupunki. THL:n ohje korostaa, että testit tehdään kotona eikä niitä ryhdyttäisi tekemään kouluissa.

Rinta-ahon mukaan vielä ei tiedetä, kuinka paljon testejä on tulossa esimerkiksi Espooseen ja siksi tartuntatautilääkäreiden kanssa keskustellaan vielä siitä, miten testejä jaetaan, jos niitä ei ole heti saatavilla kaikille.

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan testien jakojärjestyksessä huomioidaan muun muassa taudin ilmaantuvuus alueella, oppilaiden talvilomien ajoittuminen ja logistiikan tarkoitusmukainen järjestely.

Huoltovarmuuskeskuksella 10 miljoonan budjetti hankintoihin

Huoltovarmuuskeskukselle myönnettiin koululaisten kotitestien hankkimiseen 10 miljoonan euron rahoitus.

– Kotitestien osalta hintatason arvioitiin olevan noin 1,5 euroa kappaleelta. 10 miljoonan euron kustannustasossa huomioitiin vähintään kuuden miljoonan kotitestin hankinta ja tarvittava logistiikka, sosiaali- ja terveysministeriöstä avataan budjettia.

Huoltovarmuuskeskuksen hallintojohtaja Rain Mutka ei vielä osaa sanoa tarkalleen, kuinka paljon testien hankkimisen kokonaiskustannus on, mutta se jäänee Mutkan mukaan alle 10 miljoonan euron.

STM ja TEM kirjoittavat toimeksiannossa, että rahoitusta ei vielä ole, mutta lisätalousarvioesityksessä pyritään varautumaan huoltovarmuuskeskukselle annettaviin korvauksiin.

Otsikkoa täsmennetty kello 17.22.

Tuoreimmat aiheesta

Koronatesti