Tähänastisten tietojen perusteella oli oikea päätös, ettei annettu yleistä etäopetussuositusta, kertoo opetusministeri Li Andersson (vas.).
– Esimerkiksi suurten kaupunkien puolesta viesti on ollut, että koulunkäynti on sujunut vaikeaan epidemiatilanteeseen nähden hyvin ja tilanne on rauhallinen, Andersson kertoo tiedotustilaisuudessa.
Tartuntamäärien kasvaessa tartuntatapaukset kasvavat myös nuorten ja lasten keskuudessa, mutta siitä huolimatta opetusta on pystytty Anderssonin mukaan jatkamaan. Lisäksi on pystytty pitämään kiinni koulunkäyntiin liittyvistä normaaleista arjen rutiineista.
– Tähänastiset kokemukset vahvistavat meidän käsitystämme siitä, että oli oikea ratkaisu olla antamatta tällaista valtakunnallista suositusta etäopetuksesta.
Anderssonin mukaan henkilöstön poissaolot ovat aiheuttaneet kuitenkin ongelmia. Erityisesti poissaoloista on ollut haittaa varhaiskasvatuksen puolella, jossa on kouluja vähemmän joustovaraa.
Viime viikoilta ei ole kuitenkaan hänen mukaansa tietoa siitä, että kokonaisia kouluja tai julkisia päiväkoteja olisi jouduttu sulkemaan. Pääkaupunkiseudun osalta on sen sijaan tietoa, että yksittäisiä yksityisiä päiväkoteja on jouduttu sulkemaan.
Opetusministeri: Maksuttomien kotitestien saatavuus perusteltua
Koronaministerityöryhmä linjasi tammikuun alussa, että perusasteen ja toisen asteen oppilaiden olisi suositeltavaa tehdä kotitesti kahdesti viikossa.
Tuoreimman, perjantaina julkaistun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaan kotitesti on syytä tehdä, jos koululaisella on koronavirukseen viittaavia oireita.
Kotitestit nousivat esille myös keskiviikkoisessa ajankohtaiskatsauksessa, jossa kysyttiin ovatko kouluille tilatut kotitesti vielä tarpeen nykyisessä tautitilanteessa. THL:n ylilääkärin Emmi Saarikiven mukaan kotitesteillä on kuitenkin samalla lailla merkitystä koululaisille kuin muillekin kansalaisille.
– Se on mahdollisuus varmistua taudinaiheuttajasta silloin, jos on oireita. Ja se ehkä sitten ohjaa käyttäytymistä jollakin tavalla, vaikka periaatteessa sen, että on oireita pitäisi riittää siihen, että yritetään välttää kontakteja ensimmäisinä oireisina päivinä, Saarikivi lisää.
Opetusministeri Anderssonin mukaan on perusteltua, että kotitestejä on maksuttomasti saatavilla koululaisille, kun niiden käyttöä suositellaan oireisena. Näin testejä on saatavilla myös esimerkiksi monilapsisille perheille, joille useiden kotitestien hankkiminen itse voisi olla merkittävä taloudellinenkin taakka.