Unicefin julkaiseman ohjeistuksen peruspilarit ovat varmasti monille jo tässä vaiheessa koronavirusepidemiaa tuttuja.
Tärkeinä peruskeinoina mainitaan muun muassa kasvojen koskettamisen välttäminen, käsien jatkuva pesu ja oikeaoppinen yskiminen ja niistäminen. Unicef myös suosittelee metrin turvaetäisyyttä aina kun niistää tai yskii.
– Kyllä, olet kuullut sen kaikkialla, koska se on paras puolustuskeino. Pese käsiäsi usein vedellä ja saippualla vähintään 20–30-sekunin ajan, Unicef neuvoo.
Lue myös: "Minun lasteni kustannuksella ei leikitä venäläistä rulettia" – vanhemmat kertovat, miksi heidän lapsensa jäävät kotiin, kun lähiopetus taas alkaa
Unicef vinkkaa, että lapsia kannattaa opettaa laulamaa Paljon onnea -laulu kaksi kertaa ennen kuin käsien pesun voi lopettaa.
Jotta koronavirustartunnalta pystyy suojautua tehokkaasti, tulee koti pitää siistinä. Talon yleisimmin kosketellut pinnat kannattaa pestä usein. Näitä ovat muun muassa ovien kahvat, pöydät, tuolit, keittiön ja kylpyhuoneen pinnat sekä valokatkaisimet.
Helposti unohtuvia pintoja ovat jatkuvassa käytössä olevat laitteet, kuten puhelimet, näppäimistöt, kaukosäätimet ja pelikonsolien ohjaimet.
Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka pitkään koronavirus selviää kankaissa, mutta Unicef muistuttaa, että useissa vaatteissa on metallia ja muovia. Tutkijat ovat todenneet, että koronavirus voi elää noilla pinnoilla muutamista tunneista joihinkin päiviin.
Vaatteiden lisäksi Unicef suosittelee lakanoiden ja pyyhkeiden toistuvaa pesemistä.
Unicef jakaa vinkkejä myös ruokailuun, vaikka toteaakin samaan hengenvetoon, että ei ole tiedossa yhtään tapausta, jossa covid-19 olisi tarttunut ruoasta tai ruokapaketista.
Unicef suosittelee, että ruokapakkausten ylimääräiset pahvit ja muovit kannattaa poistaa ja heittää roskakoriin. Esimerkiksi tölkit voi pyyhkäistä puhtaaksi desinfiointiaineella. Hedelmät ja salaatit kannattaa, tuttuun tapaan, pestä vedessä ennen syömistä.
Tärkeintä ruoanvalmistuksessakin on kuitenkin muistaa käsien pesu ennen ruoanlaittoa ja ruokailua.