Kouvolalainen Mikko rakastui lomamatkallaan thaimaalaiseen naiseen. Pari on ollut naimisissa jo kolme vuotta, mutta naisen 8- ja 15-vuotiaat lapset eivät ole saaneet muuttaa äitinsä perässä Suomeen. Lapset elävät luku- ja kirjoitustaidottoman isoäitinsä luona peltihökkelissä ja oireilevat pahasti. Mikko alkaa olla neuvoton.
Kouvolalainen Mikko* pakeni Thaimaahan keskeltä Suomen synkkää lokakuuta kuten tuhannet muutkin suomalaiset.
Mikon lomassa oli kuitenkin jotain erityistä verrattuna monien muiden suomalaisten lomamatkoihin. Hän tapasi lomalla, takseja turisteille välittävässä toimistossa, nykyisen thaimaalaisen vaimonsa.
Mikko oli viettänyt ihastuksensa kanssa aikaa koko lomansa ja kun lähdön aika tuli, täytyi tehdä päätös. Haluavatko Mikko ja hänen ihastuksensa jatkaa tapailua vai jääkö kohtaaminen lomaromanssiksi?
Yhteydessä pysyttiin ja viestittelyä jatkettiin, kun Mikko lähti Thaimaasta. Muutaman kuukauden kuluttua alettiin suunnitella vastavierailua, jotta nähtäisiin, toimiiko suhde edelleen. Kolmen kuukauden vierailuviisumia Suomeen haettiin.
Päätös oli kuitenkin kielteinen.
Aina perheenjäsen ei saa oleskelulupaa
Bangkokin Suomen lähetystön konsuli Raimo Pahkasalo kertoo, että viisumihakemuksista hylätään vain muutama prosentti. Yleisin peruste hylkäämiselle on Pahkasalon mukaan se, että henkilön ei uskota poistuvan maasta siihen mennessä, kun viisumi päättyy.
Viisumi haetaan aina vain väliaikaista oleskelua varten. Jos Suomeen haluaa muuttaa, tarvitaan oleskelulupa maahanmuuttovirastolta.
Pahkasalo huomauttaa, että aina viisumia tai oleskelulupaa ei saa, vaikka olisi avioliitossa suomalaisen kanssa tai perheenjäsen. Yksi peruste hylkäykselle voi olla se, että epäillään lumeliittoa.
– Menin takaisin Thaimaahan ja menimme naimisiin, koska silloin hän sai perheenjäsenenä helpommin matkustusviisumin.
Isoäiti ei pysty huolehtimaan lapsista – asuvat peltihökkelissä
Nyt on kulunut kolme vuotta siitä, kun Mikko solmi avioliiton. Pariskunta on muuttanut Suomeen ja Mikon vaimolla on maassa oleskelulupa. Vaikka tuomitsevia katseita ja arvostelua kohtaa toisinaan, parisuhteessa menee hyvin.
Avio-onnea varjostaa kuitenkin ahdistus Thaimaahan jääneiden perheenjäsenten kohtalosta. Mikon vaimon 8- ja 15-vuotiaat lapset eivät ole saaneet Suomeen viisumia eivätkä oleskelulupaa.
Mikko on taistellut yli kaksi vuotta ensin Suomen Bangkokin suurlähetystön ja sitten maahanmuuttoviraston kanssa, jotta lapset saisivat muuttaa Suomeen muun perheen luokse.
Poikien olot Thaimaassa ovat huonot. He asuvat luku- ja kirjoitustaidottoman isoäitinsä luona talossa, joka on Mikon mukaan lähinnä pieni peltihökkeli ilman suihkua tai vessaa.
– Poikien isä on kuollut ja äiti Suomessa. Heidän isoäidillään on muistisairautta ja on ilmoittanut Thaimaassa viranomaisillekin, ettei pysty huolehtimaan lapsista. Täällä on vaikeaa edes kuvitella, millaisissa oloissa he joutuvat olemaan.
Lapset oireilevat: 8-vuotias itsetuhoinen
Mikko myöntää, että hän alkaa olla lasten suhteen neuvoton. Lapset oireilevat Thaimaassa pahasti ilman äitiään.
– Nuorempi on yrittänyt riistää itseltään hengen jo kolmesti eikä tämä tieto riittänyt maahanmuuttovirastolle, kun hakemuksessa ei ollut lääkärin lausuntoa.
Lasten kotiseudulla on paljon nuoria, jotka eivät käy töissä ja joilla on sosiaalisia ongelmia. Alkoholin käyttö on nuortenkin keskuudessa yleistä, ja tämä vaikuttaa erityisesti vanhempaan poikaan.
– Vanhempi on alkoholisoitunut täysin. Eilen poliisit pidättivät hänet huumeista ja olemme täysin voimattomia. Thaimaassa rangaistukset ovat todella kovia. Hänen saamisensa tänne ei ole varmaan enää mahdollista.
Äidin täytyi olla kuukausia poissa elättääkseen perheensä
Maahanmuuttovirasto perustelee kielteistä päätöstään sillä, että lapset olivat asuneet isoäitinsä eivätkä äitinsä luona jopa silloin, kun hän asui maassa.
Maahanmuuttoviraston mukaan oli siksi luontevaa, että lapset jatkaisivat elämää isoäidin luona.
Järjestelylle on kuitenkin syy, jonka Mikko on selittänyt hallinto-oikeudelle päätöksestä tekemässään valituksessa. Kun Mikon vaimon edellinen, thaimaalainen mies oli elossa, perhe oli asunut yhdessä Bangkokissa.
Miehen kuolema vuonna 2011 oli kuitenkin muuttanut perheen elämän.
Lapset täytyi viedä Surinin pikkukylään isoäidin luo ja Mikon vaimon käydä työskentelemässä Pattayalla taksinvälitystoimistossa kuukausia kerrallaan elättääkseen perheensä.
"Tämä on vaimolle ihan järkyttävää"
Mikko on järkyttynyt siitä, etteivät lukuisat valituskierrokset hallinto-oikeuteen ole pyörtäneet oikeuden päätöstä ja että maahanmuuttoviraston kanta on, että lasten on parasta asua huonokuntoisen isoäitinsä luona.
– Lähetystön ja maahanmuuttoviraston toiminta on täysin käsittämätöntä enkä ymmärrä Suomen maahanmuuttopolitiikkaa millään tavalla, Mikko summaa.
– Ymmärtäisin, jos taustalla olisi jotain oikeita syitä. Vaimolla ei kuitenkaan ole rikosrekisteriä missään päin maailmaa.
Mikon vaimo matkustaa viikonloppuna Thaimaahan selvittelemään poikiensa tilannetta.
Olosuhteet ovat äärimmäisen stressaavat. Toki hänelle, mutta erityisesti hänen vaimolleen.
– Vaimolle tämä on tietysti ihan järkyttävää.
*Mikon nimi on muutettu. Hän haluaa pysytellä nimettömänä, sillä hänen oikeusprosessinsa on kesken.