Kreikka olisi halunnut lyhytaikaista siltalainaa - euromaat torppasivat

h_52043709
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy (vas.), Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Italian pääministeri Matteo Renzi osallistuivat tänään EU:n huippukokoukseen.
Julkaistu 07.07.2015 22:53

MTV UUTISET

Kreikka jatkoi tänään viivyttelyä EU-pöydissä, vaikka maa on vajoamassa yhä syvempään ahdinkoon. Nyt maalta odotetaan uutta suunnitelmaa talousuudistuksista ja tukipyyntöä, joka voisi käynnistää neuvottelut uudesta lainaohjelmasta.

Kreikan tuore valtiovarainministeri Eukleides Tsakalotos saapui Brysseliin tyhjin käsin, mikä herätti euroryhmässä turhautumista.

– Mitään kirjallista pöydässä ei ole. Kaikki on edelleenkin suullista, vaikka Kreikkaa vannotettiin tuomaan tänne ehdotus tänään, MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kommentoi Brysselistä Kymmenen Uutisissa.

– Tiettävästi Kreikan uusi valtiovarainministeri toi iltapäivällä kirjallisen ehdotuksen. Hän näytti sitä euroryhmän puheenjohtajalle Jeroen Dijsselbloemille, joka sanoi, että tuota ehdotusta ei kannata pöytään tuoda, jos haluatte täältä päästä ehjin nahoin, Petäistö kertoo.

– Kreikka olisi halunnut euromailta lyhytaikaista siltalainaa, mutta sitä sille ei annettu. Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että siltalainan antamiseen tarvittaisiin todellakin suuri luottamus. Sen sijaan Kreikalle halutaan antaa ehdollista laina-apua ja sitä varten sen on tehtävä kirjallinen anomus ja sen yhteydessä kerrottava, minkälaista uudistusohjelmaa se tarjoaa vastalahjaksi, Petäistö kertoo Brysselistä.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat tänään Brysselissä ennen ylimääräistä huippukokousta.  Lisäksi Merkel keskusteli puhelimessa Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman kanssa.

EU-huippukokouksessa on paikalla myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi.

– EKP on ollut tässä keskeisessä asemassa pitämässä töpseliä seinässä, niin että Kreikka ei romahda. Nyt tämä tehtävä on entistä vaikeampi EKP:lle sen takia, että Kreikan pankit ovat niin huonossa jamassa, että niiden vakuudet eivät enää riitä. Draghi haluaa täältä poliittista ohjausta, sillä Kreikan pankit on pidettävä pinnalla niin kauan aikaa kun neuvottelut jatkuvat. Tiettävästi siellä ei ole käteisreservejä jäljellä enää kuin 500 miljoonaa euroa, Petäistö sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kreikka