Kremlin sotapropagandassa Venäjän tappamat ovat elossa ja liittolainen pettää Ukrainan

Myös Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä on mustamaalattu.

Ukrainassa käytävää laajamittaista sotaa on seurannut raivokas disinformaatiotaistelu, johon ovat osallistuneet etenkin Venäjää kannattavat agitaattorit. Nämä ovat yrittäneet kuvata ukrainalaiset natseina tai väittäneet, että lännen tuki Ukrainalle on katoavaista.

Seuraavassa uutistoimisto AFP:n faktantarkistuksessa esitetään joitakin vuoden aikana havaittuja vääriä tai harhaanjohtavia kertomuksia.

Kaikki on lavastettua?

Venäjän viranomaiset ovat propagoineet ajatusta, että jotkin pahimmat julmuudet, kuten siviilien joukkomurha ukrainalaisessa Butshan kaupungissa, olisi lavastettu.

Tässä tapauksessa kahdella heikkolaatuisen videomateriaalin klipillä vihjailtiin, että ihmiset olisivat vain teeskennelleet kuollutta. Tämän AFP pystyi kumoamaan paikalla olleiden ryhmiensä ansiosta.

Sosiaalisessa mediassa on levitetty laajalti myös monia muita videoita, joissa niin ikään väitetään, että jotkin kauhistuttavat rikokset olisivat lavastuksia. Kuitenkin oheiset videoaineistot ovat osoittautuneet täysin asiaan liittymättömäksi, kuten rap-videoksi, scifi-elokuvaksi tai venäläisiksi tv-sarjoiksi.

Media tulilinjalla

Monissa syytöksissä syyttävä sormi osoittaa maailman suuriin mediaorganisaatioihin. On esimerkiksi väitetty, että uutiskanava CNN olisi käyttänyt vanhaa kuvamateriaalia, joka ei millään lailla liittyisi sotaan.

Toiset internetin käyttäjät ovat ottaneet tähtäimeensä tv-kanavat. Niiden väitetään lähettäneen kuvia sidotuista ja verisistä ihmisistä, jotka vain teeskentelisivät haavoittunutta. Tosiasiassa he olivat todellisia Venäjän hyökkäysten uhreja.

Ukrainan syyttäminen natsismista

Verkossa valheellisten syytösten tulva toistaa Venäjän tarinaa, jonka mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi olisi "natsijengin" tai "huumeiden käyttäjien" johtaja.

Sosiaalisessa mediassa on jaettu maailmanlaajuisesti viestejä, joissa väitetään, että natsitatuointien peittämä mies olisi ollut Kiovan poliisipäällikkö tai että Zelenskyi olisi kuvattu jalkapallopaidassa, jossa olisi ollut hakaristi.

Huumesyytökset ovat kiertäneet yhdessä peukaloitujen ja laadultaan kyseenalaisten videonauhoitusten kanssa. Näiden nauhoitusten väitetään todistavan Zelenskyin kokaiiniriippuvuuden.

Ukrainalaispakolaisten vastainen kertomus

Ukrainasta paenneet ihmiset ovat myös olleet disinformaation kohteena, etenkin Ukrainan naapurimaissa Puolassa ja Slovakiassa.

Peukaloidut ja harhaanjohtavat kuvat ja videot ovat lisääntyneet verkossa, ja niissä pakolaiset esitetään esimerkiksi uusnatseina tai rikollisina.

Eri Euroopan maissa jaetuissa harhaanjohtavissa viesteissä väitetään, että ukrainalaisille pakolaisille maksetaan enemmän sosiaalitukia kuin eläkeläisille tai veteraaneille isäntämaissa.

Liittolaisten pettämä?

Toistuva väite on myös se, että Ukrainan naapurimaa ja liittolainen Puola pettäisi Ukrainan.

Karttoja on peukaloitu niin, että ne antavat ymmärtää, että Puola haluaisi liittää itseensä osan Ukrainasta. Asiakirjoja on puolestaan väärennetty, jotta ne osoittaisivat, että Puola suunnittelisi perustavansa protektoraatin läntiseen Ukrainaan.

Muissa sosiaalisen median viesteissä vihjaillaan, että tuki Ukrainalle ei olisi niin aukotonta kuin länsi haluaisi uskoa. On käsiteltyjä kuvia pakolaisia vastustavista julisteista Prahassa tai Varsovassa, muokattuja valokuvia Zelenskyin vastaisesta katutaiteesta suurissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa tai ranskalaisen satiirisen viikkolehden Charlie Hebdon vale-etusivuja, joissa pilkataan Zelenskyiä.

Pakotteet ja energiakriisi

Disinformaatio on keskittynyt myös energia-asioihin. Lukemattomia virheellisiä väitteitä on esitetty hinnoista ja toimituksista. Lisäksi on ollut viestejä, joiden mukaan EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell vaatisi kotien lämpötilaksi enintään 17:ää astetta.

Euroopassa paljastui myös suuri kampanja, jossa jäljiteltiin johtavia uutissivustoja Venäjä-mielisten viestien suoltamiseksi. Esimerkiksi saksalaisen Bild-iltapäivälehden verkkosivuilla näytti olevan artikkeli pojasta, joka olisi kuollut pyöräilyonnettomuudessa Berliinissä sen jälkeen, kun katulamput olisi sammutettu yöksi.

Uutissivusto ja artikkeli olivat kuitenkin valetta.

Lue myös:

    Uusimmat