Vuotaneista asiakirjoista käy ilmi, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania on ollut tarkoitus loukata Euroopan suurimmissa kaupungeissa. Lisäksi mielenosoituksilla on pyritty ”korostamaan Ukraina-myönteisten aktivistien ja Ukrainan yhteiskunnan tuhoisaa luonnetta V. Zelenskyin hallinnon alaisuudessa yleensä".
Eurooppalaisten medioiden mukaan Venäjän tiedustelupalvelu suorittaa Euroopassa vaikutusvaltaista operaatiota rikkoakseen EU:n ja Turkin välit sekä vähentääkseen Ukrainan tukemista.
Asia käy ilmi vuotaneista asiakirjoista, jotka Dossier Center -tutkimusorganisaatio on jakanut eurooppalaisille tiedotusvälineille. Asiakirjoja on tutkinut Expressen, Danmarks Radio, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, NRK, SVT, Delfi ja saksalainen yleisradioyhtiö WDR.
Tanskalaismedia DR:n mukaan useat eurooppalaiset tiedustelupalvelut ovat tarkastaneet asiakirjat ja arvioineet niiden näyttävän aidolta.
Ruotsalaismedia SVT kertoo kartoittaneensa yhteistyössä yhteensä kymmenen lavastettua mielenosoitusta, jotka voidaan yhdistää Venäjään.
Näin Turkin vastaisia mielenosoituksia toteutettiin
Turkkiin liittyvät suunnitelmat ovat saaneet inspiraationsa ruotsalaismedia Expressenin mukaan Ruotsissa tammikuussa tapahtuneesta Koraanin polttamisesta.
Koraanin polttamistapaukseen viitataan asiakirjoissa ja niissä ehdotetaan, että mielenosoittajien tulisi polkea Turkin lippua ja sytyttää Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin muotokuvia tuleen Haagissa Alankomaissa. Ehdotuksissa oli myös laaja graffitikampanja.
Asiakirjoissa kuvataan Expressenin mukaan lyhyesti, miten mielenosoitukset järjestetään.
”Viisi ihmistä (paikallisia ja maahanmuuttajia) naamioissa astumassa Turkin lipun päälle ja polttamassa Erdoganin muotokuvaa.
Yksi osallistujista kuvaa kännykällä;
Paikka on yksi Haagin ikonisista paikoista;
Video lähetetään sitten turkkilaisille tiedotusvälineille ja järjestöille;
Video julkaistaan sosiaalisessa mediassa jne.”
Mielenosoituksia oli tarkoitus järjestää Pariisissa, Haagissa, Brysselissä ja Frankfurtissa. Yksi vuotanut asiakirja osoittaa, että kyseisiä toimia on tehty Pariisissa 5. maaliskuuta. Tuolloin Venäjän tiedustelupalvelu toteutti mielenosoituksen palkattujen ”mielenosoittajien” kanssa.
”Maaliskuun 5. päivänä kello 8 aamulla ukrainalaisen yhteisön jäsenet avasivat suuren ja pienen turkkilaisvastaisen bannerin Pariisin keskustassa, tunnetussa paikassa Place Saint-Pierren porttien luona. Kaksi aktivistia seisoi bannerin vieressä tervehtien ja huutaen kameraan STOP ERDOGAN! "
Toiminta levisi ainakin Facebookissa ja YouTubessa videoiden muodossa suunnitelman mukaisesti. Asiakirjojen mukaan toiminta ei kestänyt kauaa, kun ohikulkijat soittivat poliisille ja banderollit poistettiin.
Ukrainaa vastaan osoitettiin mieltä muiden mielenosoitusten ohessa
Ukrainan syyttäminen on kuvattu myös asiakirjoissa selkeästi.
”Kampanjan päätarkoitus:
Osoittaa Ukrainan puolen kiittämättömyyttä ja provosoivaa luonnetta Turkin tragediaan (maanjäristys).
Korostaa Ukraina-myönteisten aktivistien ja Ukrainan yhteiskunnan tuhoisaa luonnetta V. Zelenskyin hallinnon alaisuudessa yleensä”.
Asiakirjoja haltuun saaneet Danmarks Radio ja ranskalainen Le Monde ovat analysoineet sosiaalisen median kuvia ja saaneet selville, että mies, joka 5. maaliskuuta teeskenteli olevansa ukrainalainen mielenosoittaja, on osallistunut useisiin mielenosoituksiin, mutta eri ominaisuuksissa. Kun helmikuussa Pariisissa järjestettiin laaja mielenosoitus eläkeuudistuksesta, hän piti kylttiä Ukrainaa, Natoa ja Yhdysvaltoja vastaan.
Medioiden mukaan mielenosoitusten totetustapa on aina sama: kolme miestä saapuu mielenosoituksiin, jotka eivät liity Ukrainan sotaan, ja kuvaavat itseään väkijoukossa pitäen käsissään kylttejä, joissa lukee muun muassa ”NATO, lopeta Donetskin pommittaminen” ja ”Älä lähetä enää aseita Ukrainaan!”
Mediat ovat pystyneet linkittämään sosiaalisessa mediassa kirjoitetut viestit olennaisesti kolmeen tiliin.
Expressenin mukaan aktiivisimman miehen on jäljitetty asuvan Pietarissa. Hän on Algerian kansalainen ja opiskellut Pietarin sähköteknisessä yliopistossa. Ennen vaikuttamisoperaation alkamista viime vuoden joulukuun lopussa, mies liittyi useisiin ranskalaisiin Facebook-ryhmiin ja tarjosi 80–100 euroa päivässä valokuvaamisesta.
Mieheen otettiin yhteyttä, mutta hän kiisti osallisuutensa ja väitti tilinsä tulleen hakkeroiduksi. Puhelun jälkeen tili poistui useiden muiden tilien kanssa, jotka oli liitetty toimintaan.
Mediat tunnistivat myös muita mielenosoituksiin osallistuneita, mutta kukaan ei halunnut vastata kysymyksiin siitä, oliko heille maksettu osallistumisesta.
Expressen on lähettänyt kysymyksiä Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnolla sekä Venäjän puolustusministeriölle, mutta he eivät ole vastanneet.
MTV Uutiset ei ole nähnyt alkuperäisiä asiakirjoja, vaan uutisoi asiasta muiden medioiden tekemien selvitysten perusteella.