Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan valiokunnan on näillä näkymin saatava sote- ja maakuntauudistusta koskeva mietintönsä valmiiksi maanantaina tai viimeistään puolen päivän aikaan ensi tiistaina.
Hän kertoi esittäneensä tänään puhemiesneuvostossa, että jos tällä aikataululla aiotaan mennä, se vaatii ehdottomasti lisäkokouksia. Näin ollen valiokunta istuu todennäköisesti myös iltaisin loppuviikolla.
Hallitus antoi tänään vastineensa uudistuksen niin sanotusta emolaista, jossa säädetään muun muassa maakuntien perustamisesta. Kiurun mukaan valiokunta sai myös käsityksen perustuslakivaliokunnan lausunnon vaikutuksista parhaillaan hallintovaliokunnassa käsittelyssä olevaan maku 2 -kokonaisuuteen eli maakuntauudistuksen toisen vaiheen lakipakettiin ja erityisesti näiden esitysten sidonnaisuussuhteista keskenään.
– Tiedämme nyt ainakin, mitä hallitus aikoo esittää, Kiuru sanoi ja lisäsi, etteivät vastineet ole toistaiseksi julkisia.
Huomenna valiokunta odottaa hallituksen vastinetta kokonaisuuden vaikeimmasta osasta eli valinnanvapaudesta ja tiettävästi myös tuottajalaista.
Ei ilman valvontaa ja voimaanpanoa
Kiurun mukaan sote- ja maakuntauudistuksen ensimmäistä vaihetta ei voi viedä läpi ilman valvontaa ja voimaanpanolakia. Ne kuuluvat maku2:een eli toisen vaiheen kokonaisuuteen. Siihen kuuluvat muun muassa maakuntien muut tehtävät kuin sosiaali- ja terveyspalvelut eli lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävät.
– Nyt on vielä auki se, millä tavalla tässä kokonaisuudessa hallitus tulee näitä palikkoja esittämään.
Kiuru arvelee, että hallitus ei liene enää sisällyttämässä kasvupalvelukokonaisuutta maakuntauudistuksen toisen vaiheen lakipakettiin. Kasvupalvelukokonaisuuteen kuuluu muun muassa ely-keskusten ja työllisyyspalveluiden siirtyminen maakuntiin.
– Tähän en kuitenkaan ota itse kantaa, koska se on hallituksen asia, Kiuru sanoi valiokunnan kokouksen jälkeen.
Perustuslakivaliokunta sanoi lausunnossaan, että mikäli maku2-esitystä ei ehditä käsitellä, on maakuntien rahoitus ja kuntien veroprosentti määriteltävä uudestaan, koska niiden perustana olevat tehtävänsiirrot sisältyvät maku2-esitykseen.
– Lisäksi on varmistuttava, että valvonta pysyy asianmukaisena ja kattavana, perustuslakivaliokunta edellytti.