Eduskunnan täysistunto alkoi tänään yli kymmenen minuuttia myöhässä, kun puhemiesneuvosto pui Krista Kiurun (sd.) johtaman sosiaali- ja terveysvaliokunnan asioita. Kaikki hallituksen säästölait seisovat valiokunnassa ja hallituspuolueiden riveistä valiokunnan tilannetta kuvataan jo lähes työpaikkakiusaamiseksi.
Pahimmillaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekava tilanne uhkaa jo koko eduskunnan aikatauluja ja päätöksentekokykyä. Hurjimmissa spekulaatioissa puhutaan jopa eduskunnan koolle kutsumisesta joulun välipäivinä.
Valiokunnan enemmistö – eli hallituspuolueiden edustajat – esittivät tänään eduskunnan puhemiesneuvostolle, että valiokunta voisi kokoontua tänä iltana eduskunnan täysistunnon aikana. Puhemiesneuvosto pui asiaa yliajalla, mutta ei myöntänyt lupaa.
Lue myös: Krista Kiurun johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta "kaaoksessa" – väittely kuului käytävälle asti
Kukaan ei halua puhua asiasta nimellään, mutta taustalla sanotaan olevan valiokunnan SDP:n ja vasemmistoliiton edustajien haluttomuus hyväksyä ja halu viivyttää lausuntoaan hallituksen säästölaeista. Asioiden käsittelyssä ratkaisevassa roolissa on oppositiopuoluetta edustava valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).
Hallituspuolueiden edustajat puhuvat säästölakien tarkoituksellisesta viivyttämisestä.
Säästölait koskevat ainakin asumistukea, toimeentulotukea, indeksien jäädyttämistä, mielenterveyslakia ja työttömyysturvaa. Niitä koskevan lausunnon pitäisi eduskunnan budjettiaikataulujen mukaan valmistua tämän viikon perjantaina.
Lue myös: Krista Kiuru istui lavalla ja kuunteli kun häntä pilkattiin – näin sujui roastaaminen ex-ministeriltä itseltään
Eduskunnan jouluaikataulut ja valiokunnan jäsenten pikkujoulut uhattuna
Mikäli sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa omaa lausuntoaan ajoissa valmiiksi ei valtiovarainvaliokunta voi antaa mietintöään ensi viikolla suunnitellusti. Se taas voi pahimmillaan viivästyttää eduskunnan suuren salin budjettikäsittelyä.
Aikataulut ovat tiukat, sillä eduskunnan on määrä puida budjettiasiat läpi 13. - 19.12. eli juuri ennen joulua. Jos sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunto viivästyy tarpeeksi, voivat eduskunnan loppuvuoden aikataulut mennä uusiksi. Hurjimmissa spekulaatioissa väläytetään jo eduskunnan joulutauon katkaisua, jotta lait saadaan voimaan suunnitellusti.
Asialla on myös inhimillinen puoli. Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa kokouksensa huomisaamuna kello 7 ja kokous jatkuu täysistunnon jälkeen kello 19, jolloin eduskuntaryhmät pitävät pikkujoulujaan. Muut siis juhlivat, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa loputonta puherumbaansa. Siis jos asiat eivät ratkea.
Tällaistako tämä on - työpaikkakiusaaminenkin jo mainittu
Ei tarvitse olla mikään työpsykologi todetakseen, että työilmapiiri sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ei ole järin hyvä.
Valiokunnan istunnot ovat pitkiä ja pitkäpuheisia. Kokouksia on pidetty samanaikaisesti muiden valiokuntien kanssa, jolloin useissa valiokunnissa istuvien kansanedustajien on ollut vaikea hoitaa tehtäviään kunnolla.
Jotkut hallituspuolueiden edustajat puhuvat jo työpaikkakiusaamisesta. Asiallisia hommia ei hoideta, vaan aika kuluu loputtomiin puheisiin.
Toisessa vaakakupissa on tietysti vaatimus asioiden perusteellisesta käsittelystä, jota on helppo arvioida eri tavalla. SDP:n ja vasemmistoliiton vaatimus säästölakien nykyistä laajemmasta vaikutusarvioinnista on tosin jo kertaalleen enemmistöpäätöksellä torjuttu. Perustuslakivaliokunta on puolestaan todennut, että kyseiset säästölait voidaan säätää.
Kyseessä myös pelisäännöt ja tavat
Hallituspuolueissa valiokunnan tilanne on herättänyt ärtymystä. Parlamentarismissa valiokunnilla ja niiden puheenjohtajilla on laajat valtuudet käsitellä niille kuuluvia asioita, mutta yleensä eduskunnan aikatauluista ja pelisäännöistä pidetään kiinni.
Tarvittaessa asioista äänestetään ja erimielisyydet kirjataan lausuntoihin ja mietintöihin riippumatta siitä, johtaako valiokuntaa hallituspuolueen vai oppositiopuolueen edustaja.
Enemmistöparlamentarismissa hallituksen esitykset menevät yleensä läpi, jos hallituspuolueiden kansanedustajat ovat niistä yhtä mieltä.
Nyt Krista Kiurun johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta heiluttaa venettä poliittis-kokousteknisillä ja aikatauluseikoilla. Hiukan sama tilanne oli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikaan, kun silloinkin sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtanut Kiuru jarrutti sote-uudistuksen käsittelyä.
Kuinka kauan eduskunta ja SDP sallivat tällaisen kiusanteon, ihmettelevät monet hallituspuolueiden edustajat tällä kertaa.