Kristillisdemokraatit lähtee kuntavaaleihin vaaliliittojen tuella – puheenjohtaja Essayah kertoo, onko puolue perussuomalaisten peesaaja

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah odottaa tulevia kuntavaaleja positiivisin mielin. Ehdokkaita on aiempaa enemmän suurimmassa osassa Suomea kuin aiemmin.

– Uskon, että meidän hyvä valtuustojoukko, joka on (nyt) 320, tästä vielä kasvaa, Essayah sanoo.

Puolueella on näissä vaaleissa paljon vaaliliittoja. Vaaliliitolla tarkoitetaan liittoa kahden tai useamman puolueen välillä, jotta puolueet voivat saavuttaa yhdessä paremman tuloksen.

– Meitä lähestyttiin näissä vaaleissa hyvin monien puolueiden taholta. Näiden vaalien ominaispiirre oli, että kristilliisdemokraatit koettiin hyvinkin mieluisana kumppanina vaaliliittoon, Essayah kertoo.

Perussuomalaisten peesaaja?

Kristillisdemokraatit ovat olleet kuluvan hallituskauden aikana oppositiossa. Puolue on ollut perussuomalaisten kanssa samoilla linjoilla EU:n tukipaketista.

Onko puolue perussuomalaisten peesaaja oppositiossa?

– Tällä saatetaan viitata EU-tukipakettiäänestyksiin. Kristillisdemokraatit ovat olleet viime kesästä lähtien koko ajan sillä linjalla, että näitä kahta asiaa – tukipakettia ja monivuotista rahoituskehystä – ei olisi pitänyt koskaan yhdistää.

– Siltä pohjalta me esimerkiksi vastustimme tukipakettia, ja eilen koko ryhmä äänesti, että ei. Täytyy sanoa, että suuri osa suomalaisista tuntui olevan samaa mieltä, Essayah sanoo.

Puheenjohtajan mukaan kristillisdemokraatit ei vastusta elvytystä. Se pitäisi tehdä vain eri tavoin.

– Elvytystä voitaisiin koordinoida yhdessä, mutta jokaisen jäsenmaan tulisi tehdä sitä itse. Eli itse hakea velkansa markkinoilta.

Katse tulevaan hallitukseen

Kristillisdemokraatit eivät suoranaisesti torju mahdollista yhteistyötä hallituksessa perussuomalaisten kanssa, jos tällainen tilanne joskus tulevaisuudessa tulisi eteen.

– Olemme yhteistyökykyinen hallituspuolue, joka toimii aina puolueohjelman pohjalta. Tälläkin hetkellä istuva hallitus koostuu erilaisista puolueista, Essayah sanoo.

Perussuomalaisten kanssa tehtävä yhteistyö on puhuttanut viimeviikkoisen maratonkeskustelun jälkeen. Maratonkeskustelu näyttää sekoilulta äänestäjien suuntaan, Essayah sanoo. Hän korostaa kansanedustajan rajoittamatonta puheoikeutta, mutta korostaa sen viisasta käyttöä.

– On hyvä, että perustuslakivaliokunta omana asiana selvittää, mitä epäselvyyksiä työjärjestyksen tulkintaan liittyy. Luulen, että se viime viikkoinen todellakin näytti sekoilulta ja omalla tavalla murensi keskustelun ja talon arvovaltaa, Essayah arvioi.

Kuntien menot kuriin

Essayah on sanonut MTV:n ja Ylen yhteisessä vaalikoneessa, että verotusta kunnissa ei pitäisi kiristää, vaan pitäisi miettiä, onko kuntien menopuolella tehostamisen varaa. Tämä voitaisiin toteuttaa hänen mukaansa esimerkiksi ennaltaehkäisyn kautta. Kahtena pääteemana ovat lastensuojelu ja työhyvinvointi.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

– Lastensuojelu on ehkä inhimillisesti tärkein eli annetaan tarpeeksi ajoissa kotiapua ja matalan kynnyksen apua, ettei jouduta kalliisiin ja raskaisiin lastensuojelutoimenpiteisiin.

– Toinen sektori on työhyvinvointi. Omassa kotikunnassani säästettiin 500 000 euroa, kun työhyvinvointiin satsattiin ja sairaspoissaoloissa säästettiin.

Essayahin mukaan sairaspoissaolot keskittyivät hänen kotikunnassaan erityisesti opettajiin ja hoivahenkilöihin. Uuden koulurakennuksen myötä sairaspoissaolot vähenivät merkittävästi.

– Uskon, että tämäntyyppisillä investoinneilla pystyttään kunnissa saavuttamaan merkittäviä säästöjä, Essayah sanoo.

– Jos pienessä kunnassa saadaan puolen miljoonan säästö, nämä kun skaalaa isompiin niin onhan siinä useita miljoonia euroja.

Oppivelvollisuus ja sote

Kristillisdemokraatit ovat vastustaneet oppivelvollisuuden pidentämistä. Essayahin mukaan pakollisen toisen asteen sijaan olisi tehokkaampaa, että lapsille ja nuorille tarjottaisiin enemmän tukea. Pakko ei edistä työelämävalmiuksien kehittämistä.

– Olisi pitänyt satsata rahat siihen, että jokainen lapsi ja nuori saisi tarvitsemansa tuen.

Soteuudistus on myös polttava puheenaihe vuodesta toiseen. Kristillisdemokraatit ovat kertoneet, etteivät he kannata maakuntaverotusta. Essayahin mukaan rahoituksen tulisi tulla valtion kautta.

– Silloin taataan yhdenvertoiset palvelumallit eri puolella Suomea asuville. Hallituksen sotemalli sisältää muutoinkin jo ongelmia, ja alirahoitus on merkittävin haitta. Hyvinvointialueilla tai sote-maakunnilla ei ole mitään kustannusrajoitusta. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen pitäisi nostaa ehdottomasti keskiöön, ja pyrkiä siihen, että sotemallin kautta kustannuksia pystytään hillitsemään.

Essayah näkee, että nykyisessä soteuudistuksessa lähinnä hallintorakenne muuttuu.

– Se rakentaa lisää hallintoa. Tulee 18 maakuntaa ja Uudenmaan ja Helsingin alue. Näin pieni maa ei tarvitse näin isoa hallintoa.

Miten käy äänestysaktiivisuudelle?

Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 58,9. Miten käy näissä vaaleissa, Sari Essayah?

– Jos joku luku pitää heittää niin sanon 56. Toivotaan, että pidempi ennakkoäänestysaika saa ihmiset vaaliuurnille, Essayah päättää.

Viime kuntavaaleissa puolue sai 4,1 prosenttia äänistä. Viimeisin kuntavaalimittaus uumoili puolueelle 3,2 prosentin kannatusta.

MTV:n puheenjohtajatentit Uutisaamussa arkiaamuisin kello 7.18 ja 7.48. Huomenna torstaina vuorossa on RKP:n Anna-Maja Henriksson. 

Lue myös:

    Uusimmat