Syyttäjä Pihla Keto-Huovisen mukaan Jari Aarnio peitteli ja haittasi keskusrikospoliisin hänen organisaatioonsa kohdistuvaa tutkintaa monin tavoin.
Tässä häntä avustivat muut huumepoliisit. - Muut eivät olleet tietoisia huumeista, mutta menivät lain väärälle puolelle, Keto-Huovinen sanoi.
Helsingin käräjäoikeudessa on jatkunut huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti. Perjantaina on ollut vuorossa syyttäjän asiaesittely. Aarnion puolustus kiisti torstaina kaikki syytteet.
Tapahtumat alkoivat jouluna 2011, kun Hollannin poliisi takavarikoi Hollannissa Suomeen tulossa olleen huumetynnyrin. Syyttäjän mukaan Aarnio sai tästä tiedon ja varoitti organisaatiota, ettei sitä saa ottaa vastaan. Näin kuitenkin tapahtui.
Sen jälkeen alkoi peittely, syyttäjä sanoi ja vyörytti karua kertomusta.
Heti tammikuun alussa krp kertoi Aarniolle selville saamistaan, tynnyriin liittyvistä teletiedoista, minkä Aarnio taas välitti eteenpäin. Tämä johti yhden epäillyn ja Pasilan miehen puhelinliikenteen loppumiseen. Kännykkäliittymiä vaihdettiin.
Muutaman viikon päästä Aarnio sai krp:stä tietoja tynnyrijutun kuulusteluista ja välitti tietoja eteenpäin asianajajan kautta tynnyrin vastaanottaneelle miehelle. Syyttäjän mukaan tarkoitus oli vaikuttaa hänen kertomuksiinsa.
Puhelinten hävitys
Syyttäjän mukaan Aarnio hävitti käytössä olleita puhelimiaan. Myös tyttäreltä tiedusteltiin millainen puhelin tällä oli käytössä. Se ei kuitenkaan ollut pieni Nokian laite.
- Aarnio oli kuitenkin huolimaton. Yksi puhelimista löytyi myöhemmin hänen autotallistaan, Keto-Huovinen totesi.
Huumeita oli levitetty Kuopiossa, jossa poliisi oli aloittanut tutkinnan. Aarnion alainen ilmoitti Kuopioon, että yhden epäillyn, 43-vuotiaan naisen osuutta ei pitäisi tutkia, vaan sen hoitaisi Helsinki. Mitään tutkintaa tähän nyt huumesyytteissä olevaan naiseen ei tehty.
Lavastus
Krp oli tutkinnassaan saanut selville useiden tynnyrijuttuun liittyvien puhelinten paikantuvan Pasilaan ja nimennyt tuntemattoman henkilön Pasilan mieheksi.
Syyttäjän mukaan helmikuussa Aarnio tiedusteli UB-pomo Keijo Vilhuselta keitä rikollisia asui Pasilassa. UB-jengissä ollut Dino asui.
Aarnio ryhtyi lavastamaan Dinoa Pasilan mieheksi. Dino ilmoitettiin mahdolliseksi tekijäksi krp:lle ja Aarnio lavasti helmikuun lopussa kaksi tapaamista Vilhusen ja Pasilan miehen käyttämän liittymän avulla.
Krp tutki teletietoja ja totesi, ettei Dino voi olla Pasilan mies. Hänen oma puhelimensa paikantui eri paikkaan kuin Pasilan miehen puhelimet.
Aarnio järjesti yhden alaisen tapaamaan Vilhusta voidakseen sanoa, että muutkin poliisit tapaavat Vilhusta, syyttäjä totesi.
Helsingin käräjäoikeudesta haettiin oikeudettomasti telelupia, jotta poliisit pääsivät testaamaan puhelinten imei-koodien vaihtamista. Tarkoitus oli osoittaa, että puhelimen yksilöivät imei-koodit eivät ole luotettavia.
Anonymisaattori
- Krp:n teleliikennekaaviot alkoivat olla iso ongelma, syyttäjä totesi. Kesäkuussa Aarnio pyysi Trevocin Pasi Patamaa kehittämään anonymisaattorin, jolla televalvontatietoja pystyttiin häivyttämään.
- Laitteella voidaan harhauttaa vain tahoja, jotka saavat televalvontatietoja käsiinsä eli viranomaisia, syyttäjä huomautti.
Patama valmisti protyypin ja alaiset testasivat laitetta. Helsingin poliisi haki oikeudesta televalvontaluvat kahteen liittymään huume-epäilyjen verukkeella.
Testien jälkeen Aarnio ilmoitti alaisensa välityksellä krp:hen, että on olemassa laite, jolla televalvontatietoihin voidaan vaikuttaa. Tätä esiteltiin elokuussa 2012 krp:n komisarioille. Aarnio oli sanonut laitteen olleen käytössä tynnyrijutun aikana ja esitti, että Pasilaan paikantuvat valvontatiedot olisivat laitteesta.
Loppukesästä Aarnio pyrki vaikuttamaan tynnyrijutun syyttäjään ja kertoi laitteesta.
Lavastus jatkuu
Dinon lavastus jatkui, kun huumepoliisi otti miehen kiinni. Syyttäjän mukaan Vilhunen oli kätkenyt Pasilan miehen puhelimen UB:n kerhotilaan Turussa, josta se poliisietsinnässä löytyi.
Dino vangittiin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Helsingin poliisi järjesti miehen Vantaan vankilaan ja tynnyrin vastaanottaneen miehen naapuriselliin uhkailuksi. Samaa miestä oli uhkailtu aiemmin, jotta hän muuttaisi kertomuksiaan. Dinon avulla uhkausta tehostettiin.
Myöhemmin Dino tuomittiin vain häneltä löytyneestä aseesta.
Syyttäjän mukaan Aarnio vaikutti myös siihen, että MTV:n 45minuuttia ohjelmassa käsiteltiin imei-tunnisteiden epäluotettavuutta. Tynnyrijutun oikeuskäsittely oli alkamassa muutaman viikon päästä.
Aarnio oli myös lähettänyt yhdelle tynnyrijutun asianajajalle kysymyslistan oikeudenkäyntiä varten.
- Anonymisaattori pysyi kuvioissa, kun palavereja jatkettiin loppusyksystä ja alkuvuonna 2013 poliisihallituksen kanssa, syyttäjä sanoi.
Tammikuussa 2013 alainen haki oikeudettomia televalvontalupia. Testeissä imei-koodi pystyttiin muuttamaan.
Tietoa vankilasta
Kesällä 2013 tynnyrijutussa tehtiin salaista lisätutkintaa ja epäiltyjä siirrettiin poliisivankiloiden ja tutkintavankiloiden välillä. Syyttäjän mukaan Aarnio sai tästä tiedon Jokelan vankilasta, jossa apulaisjohtaja järjesti vielä puhelun epäillyn ja Aarnion välille. Aarnio oli toimittanut myös rahaa tälle epäillylle.
Syyskuussa Aarnio suojasi vielä syyttäjän mukaan 43-vuotiasta organisaatioonsa kuuluvaa naista. Tutkinta siirrettiin huumepoliisiin, jossa tutkinta päättyi.