Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot pitää poliisirikosten tutkinnan nykyjärjestelyjä toimivina.
Sisäministeriön poliisiosastolla on arvioitu, että niin sanotun Aarnio-jutun epäselvyydet voivat johtaa muutoksiin poliisiin kohdistuvien rikosepäilyjen tutkinnassa. Poliisijohtaja Marko Viitanen totesi eilen MTV Uutisille pitävänsä todennäköisenä, että keskustelu uudistustarpeesta tullaan käymään.
Viime viikolla entisen huumepoliisin päällikön oikeudenkäynnissä setvittiin keskusrikospoliisin tutkijan läheisiä välejä yhden rikosepäillyn kanssa. Tutkija oli antanut naiselle muun muassa rahaa ja skootterin sekä vaihtanut tämän kanssa hempeitä tekstiviestejä.
Lardot katsoo keskusrikospoliisin hoitaneen jutun tutkinnan huolellisesti.
– Yksittäisen jutun osalta oikeudenkäynti on menossa, joten on parempi olla kommentoimatta sitä oikeussalin ulkopuolella. Yleisellä tasolla voin kuitenkin vakuuttaa, että se juttu on tutkittu huolellisesti ja kaikkien määräysten ja sääntöjen mukaisesti.
"Saadaan parasta osaamista tutkintaan"
Suomessa poliisiin kohdistuvan rikosepäilyn tutkintaa johtaa syyttäjä ja tutkijoina toimivat poliisit. Sääntönä on, että saman yksikön poliisit eivät tutki toisiinsa kohdistuvia epäilyjä. Aarnio-jutun yhteydessä on tosin nostettu esiin keskusrikospoliisin ja Helsingin huumepoliisin huonot välit ja niiden mahdollinen vaikutus tutkinnan puolueettomuuteen.
Lardot ei näe tarvetta erilliselle, vain poliisirikosten tutkintaan keskittyvälle yksikölle.
– Nykyinen järjestely on osoittautunut toimivaksi. Nythän juttukohtaisesti katsotaan, mistä parasta osaamista löytyy. Osaaminen taas pysyy yllä siten, että poliisimiehet tutkivat vakavia rikoksia päätyönään, Lardot sanoo.