KRP kertoo uudesta ryhmästä, joka tutkii poliisin rikoksia

Keskusrikospoliisi ja syyttäjälaitos ovat perustaneet uuden tutkintaryhmän. 

Keskusrikospoliisi ja syyttäjälaitos kertovat tänään uuden tutkintaryhmän perustamisesta.

Viranomaiset kertovat lokakuun alussa käyttöön otetusta toimintamallisa, jossa poliisirikosasiat käsitellään keskitetysti valtakunnansyyttäjän toimistossa ja Keskusrikospoliisissa. Mallin myötä valtakunnansyyttäjän toimistoon on perustettu uusi poliisirikosyksikkö ja vastaavasti Keskusrikospoliisilla on uusi poliisirikostutkintaryhmä.

Valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto ja Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot kertoivat asiasta kertovassa tiedotustilaisuudessa, että uusi käytäntö lisää toiminnan tehokkuutta.

Robin Lardot toteaa, että rikostutkinnan kohteeksi joutuvan poliisin näkökulmasta on tärkeää, että väärät epäilyt saadaan jo varhaisessa vaiheessa suljettua pois. Rikosilmoituksissa, joissa epäiltyn on poliisi, on tyypillisesti mukana myös paljon kansalaisten "tunteenpurkauksia", jotka eivät johda rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin.

Ari-Pekka Koivisto taas toteaa syyttäjän arvioivan aina sitä, voiko rikosepäily olla sellainen, että se vaikuttaa kansalaisten poliisia kohtaan tuntemaan luottamukseen.

– Tilanteisiin kuuluu esimerkiksi tapaukset, joissa joku kuolee poliisin toiminnan seurauksena, ampumistilanteessa tai poliisin hallussa. Näissä tilanteissa kukaan ei väitä, että olisi tapahtunut rikos, mutta me otamme ne joka tapauksessa käsittelyyn, Koivisto sanoo.

Tällaisissa tapauksissa syyttäjä avaa rikostutkinnan, mikäli ilmi tulee laiminlyöntejä tai virheitä, jotka voisivat täyttää rikoksen tunnusmerkistön, Koivisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat