KRP: Vuosikymmeniä vanhan mysteerisurman tutkinta on valmis – Sari Liinaharjan tapaus siirtyy syyttäjälle

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi lisätutkinnan 37 vuoden takaisessa Sari Liinaharjan henkirikostapauksessa. Asia siirtyy taas syyttäjän arvioitavaksi.

17-vuotias Liinaharja katosi Tammelassa talvella 1987 ja löytyi myöhemmin kuolleena Forssan Koijärveltä. Jo alkumetreiltä asti poliisi uskoi tytön joutuneen henkirikoksen uhriksi.

Vuosikymmeniä sitten jutussa epäiltynä oli mies, jonka osalta tehtiin kuitenkin syyttämättäjättämispäätös näytön puutteesta johtuen.

Juttu sai uutta vauhtia vuonna 2022, kun mies myönsi Ylen Viimeinen johtolanka -podcastissa, että oli liikkunut Liinaharjan seurassa katoamisyönä. Aiemmin mies oli kiistänyt edes koskaan tavanneensa tyttöä.

Siitä lähtien KRP:ssä on tehty asiaan liittyen uutta lisätutkintaa syyttäjän pyynnöstä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Jussi Luoto kertoo MTV Uutisille nyt, että lisätutkinta on siirtynyt syyttäjälle. 

Syyttäjän tehtäväksi jää arvioida, voidaanko aiemmin tehty syyttämättäjättämispäätös purkaa KRP:n hankkiman uuden tiedon perusteella.

Yle uutisoi aiemmin tänään, että murhatapaus olisi KRP:n mukaan selvinnyt lisätutkinnan aikana. 

MTV Uutisten tietojen mukaan lisätutkinnassa ei kuitenkaan löydetty sellaista uutta näyttöä, joka riittäisi murhasyytteeseen. Luoto ei näitä tietoja kommentoi.

Jotta asia voisi vielä edetä syytteeseen ja oikeuteen saakka, KRP:n hankkiman näytön tulisi vakuuttaa syyttäjä siitä, että kyse olisi nimenomaisesti murhasta. Kaikki muut mahdolliset rikosnimikkeet ovat jo vanhentuneet.

Tutkinnanjohtaja Luodon mukaan lisätutkinnassa on tehty muutamia kuulusteluja, paikanetsintää sekä teknisiä tutkimuksia. Luodon arvion mukaan kyse on ollut hieman tavanomaista laajemmasta lisätutkinnasta, mutta ei kuitenkaan massiivisesta operaatiosta.

Suurin osa tutkintatoimista tehtiin tiettävästi pian Ylen julkaiseman podcastin jälkeen. Lisätutkintapöytäkirjan valmistumisessa on kestänyt pitkään lähinnä käytännön syistä johtuen.

Lue myös:

    Uusimmat