Puutteet lainsäädännössä ja viranomaisten resurssipula vaikeuttavat ottelumanipulaatioepäilyjen selvittämistä Suomessa. Tätä mieltä on rikoskomisario Jouko Ikonen Keskusrikospoliisista.
- Tutkinnanjohtajat joutuvat miettimään, mihin juttuihin pannaan paukkuja, Ikonen sanoo suoraan.
Urheilun ottelu- ja tulosmanipulaatiotapausten rikosnimike on yleensä lahjominen elinkeinotoiminnassa ja lahjuksen ottaminen elinkeinotoiminnassa.
Esimerkiksi jalkapallon Kakkosen mahdollisissa vilppitutkimuksissa ongelmana on, että monet seurat eivät pyöritä varsinaista elinkeinotoimintaa.
- Olisi suotavaa, että tutkintapyyntöjä tehtäisiin enemmän, jotta yhtenäinen oikeuskäytäntö muotoutuisi.
Lainsäädäntö saattaa tulevaisuudessa muuttua, sillä Suomi on allekirjoittanut urheilukilpailujen manipuloinnin vastaisen yleissopimuksen.
Maailmanlaajuinen ongelma
Urheilun ottelu- ja tulosmanipulaatiot ovat maailmanlaajuinen ongelma, joka kytkeytyy kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
Euroopan poliisivirasto Europol julkisti 2013 selvityksen, jonka mukaan vuosina 2008-2011 tietoon tuli 680 jalkapallopeliä, joita epäiltiin ottelumanipulaatiosta.
Epäiltyihin vilppipeleihin kuului muun muassa MM- ja EM-karsintaotteluita sekä Mestarien liigan kamppailuita.
Euroopan jalkapalloliitolle Uefalle on vuosikymmenen aikana raportoitu tiettävästi yli 500 epäilyttävästä ottelusta. Jalkapallon lisäksi epäilyjä ottelumanipulaatiosta on viime aikoina noussut muun muassa huipputenniksessä.
Suomi ei ole suojassa jalkapallon manipulaatioyrityksiltä - päinvastoin.
Monet seikat saattavat houkutella vedonlyöntihuijareita Suomeen: etenkin alasarjoissa on yleensä vähän yleisöä, otteluita ei televisioida, pelaajapalkkiot ovat pääsarjassakin suhteellisen pieniä ja niin edelleen.
Singaporelainen vetojen välittäjä Wilson Raj Perumal löysi tiensä Suomeen. Otteluiden tuloksia järjestellyt Perumal sai Lapin käräjäoikeudelta 2011 kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen. Samassa yhteydessä yhdeksän Rovaniemen Palloseurassa pelannutta jalkapalloilijaa sai ehdollisen tuomion.
- Rovaniemen tapaus ei olisi koskaan selvinnyt, jos Perumal ei olisi alkanut puhua, rikoskomisario Ikonen sanoo.
Ottelumanipulaatioepäilyjä putkahtelee suomalaisessa jalkapallossa silloin tällöin. Palloliiton mukaan epäilyttäviä pelejä on vuosittain alle kymmenen. Luku ei tietenkään tarkoita, että kaikki epäilyt pitäisivät paikkaansa.
Pelaajia saatetaan kiristää
Ottelumanipulaatioissa ja laittomassa vedonlyönnissä liikkuu valtavia rahasummia. Arviot jalkapallon laittomien vedonlyöntimarkkinoiden vuosittaisesta suuruudesta vaihtelevat kymmenien ja satojen miljardien eurojen välillä.
Kansainvälisissä ottelumanipulaatioissa on usein kyse myös rahanpesusta.
- Pelaajia saatetaan kiristää. Taloudellisen hyödyn lisäksi vilppiin suostumisen taustalla voi olla esimerkiksi peliriippuvuus, kiitollisuudenvelka tai seksiskandaali, Ikonen sanoo.