Suomen urheilun eettinen keskus pelkää urheilumanipulaation yleistyvän rahapelimarkkinoiden avautuessa kansainvälisille vedonlyöntiyhtiöille. SUEKin mielestä poliisin tulisi voida puuttua urheilumanipulaatioon, kuten sopupeleihin, nykyistä tiukemmin.
Suomen urheilun eettisessä keskuksessa SUEKissa halutaan, että Suomi valmistautuisi kunnolla urheilumanipulaation torjuntaan nyt kun Veikkauksen monopoli puretaan. Samalla rahapelimarkkinat avautuvat kansainvälisille toimijoille.
– Jos toinen joukkue on vahva ennakkosuosikki, sovitaan tappio ja lyödään vetoa toisen puolesta. Rikollisjärjestöt ottavat seuroja haltuunsa ja pystyvät manipuloimaan otteluita. Kilpailumanipulaatio on rahan varastamista normaaleilta vedonlyöjiltä ja rahapeliyhtiöiltä, sanoo SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson MTV Uutisille.
SUEKin mukaan erityisen riskialttiita urheilumanipulaatiolle ovat Veikkausliigan ulkopuoliset alemmat sarjatasot. Uhkina ovat rahanpesu ja jopa ihmiskauppa, kun hyväuskoisia pelaajia ostetaan länsimaihin.
– Heille luvataan hyvät sopimukset ja palkanmaksu, mutta ne eivät toteudu. Urheilijat ovat haavoittuvassa asemassa ja helppoja manipuloijien käsikassaroita. Kaikki on mahdollista Suomessa ja pienimuotoisesti tätä mahdollisesti Suomessakin tapahtuu.
Lue myös: Real Madrid -tähdeltä avoin ilmoitus: ei suostu pelaamaan nykyisen maajoukkuevalmentajan alaisuudessa
SUEK: Jalkapallon alemmat sarjat riskialttiita
Urheilumanipulaatio ei ole uusi ilmiö Suomessa. Kansalaiset muistavat muun muassa pesäpallon sopupelit ja Vantaan Allianssin oudon murskahäviön jalkapallossa.
Aamulehti kirjoitti 12. elokuuta, kuinka jalkapallon miesten Kakkosessa pelaavaa Ilves-Kissoja epäillään miljoonaluokan vilpistä. Veikkaus veti tamperelaisjoukkueen listoiltaan.
– Lajit joissa tapahtuu eniten vedonlyöntiä kansainvälisesti, riskit ovat isoimmat. Jalkapallossa on Suomessa isoin riski, sanoo pääsihteeri Teemu Japisson ottamatta kantaa tamperelaisjoukkueen epäselvyyksiin.
Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) toiveet:- Urheilupetos rikoslakiin |
SUEK haluaa, että kilpailumanipulaatio katsottaisiin urheilupetokseksi ja kirjattaisiin rikoslakiin.
– Suomessa tilanne valitettavasti on sellainen, että poliisin tulisi panostaa enemmän näiden tapausten tutkintaan. Valitettavasti hallituksen esityksessä todetaan, että kilpailumanipulaation torjuntaa ei ole ehditty yhtään valmistella. Se on todella huolestuttavaa.