Kryptoryhmä pisti miljoonia kirjaan kovin odotuksin – joutuivat pian naurunalaisiksi

shutterstock_302075378
Kirjaa ostamalla ei saa tekijänoikeuksia kansien välissä kerrottuun tarinaan. Kuvituskuva.Copyright (c) 2015 Billion Photos/Shutterstock.
Julkaistu 04.02.2022 13:53

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Ryhmä Dyyni-faneja osti tieteisromaanin harvinaisen keräilykappaleen suurin odotuksin. Ennen 2,66 miljoonan euron ostosta heidän olisi kannattanut perehtyä immateriaalioikeuksiin.

Kryptoihin ja scifiin hurahtanut SpiceDAO-ryhmä osti 2,66 miljoonalla eurolla harvinaisen version Frank Herbertin tieteisromaanista Dyyni. Kirja sisältää talouslehti Financial Timesin mukaan muun muassa käsikirjoituksen nimekkäiden tekijöiden 1970-luvulla kaatuneesta elokuvaprojektista.

Taidehuutokauppakamari Christie’s pisti Dyyni-fanien himoitseman opuksen myyntiin viime vuonna. Kirjan hinnaksi arvioitiin 25 000–35 0000 euroa, mutta lopulta kauppasumma nousi lähes satakertaiseksi.

Yli kaksi miljoonaa keräilyharvinaisuudesta maksanut SpiceDAO-ryhmittymä julistautui tammikuussa huutokisan voittajaksi ja ilmoitti Twitterissä aikovansa seuraavaksi julkaista kirjan ja tehdä siitä piirrossarjan suoratoistopalveluille myytäväksi.

DAO viittaa niin sanottuun hajautettuun autonomiseen organisaatioon (eng. decentralised autonomous organisation), joka on eräänlainen sijoitussäätiö, johon pääsee mukaan ostamalla tiettyjä kryptovaluuttoja – tässä tapauksessa SPICE-kryptovaluuttaa.

Kryptojen lisäksi ryhmän olisi kuitenkin kannattanut perehtyä immateriaalioikeuksiin ennen miljoonien tuhlaamista.

Lue myös: Mikä on NFT ja miksi sellaisia ostetaan? Tämä ilmiöstä tulee tietää

Kahdella miljoonalla ei tekijänoikeuksia herunut

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Rinta rottingilla kauppojaan esitelleen ryhmän voitto on katsojan silmissä. SpiceDAO ei nimittäin maksamastaan huikeasta summasta huolimatta saanut mitään Dyynin tekijänoikeuksia. Nyt ryhmä yksinkertaisesti omistaa todella kalliin taidekirjan.

BuzzFeedin mukaan Dyyni-fanien keskuudessa myyttisen aseman saavuttaneen "raamatun" tekijänoikeudet kuuluvat elokuvaohjaaja Alejandro Jodorowskylle, 92, sekä jo edesmenneille taitelijoille Jean Giroudille ja H. R. Gigerille. Ilman heidän suostumustaan SpiceDAO:lla ei ole oikeuksia viedä kaatunutta elokuvaprojektia eteenpäin.

Edes surrealistisen käsikirjoituksen julkaisemisessa ei ole mieltä, sillä Jodorowskyn Dyyni on ollut jo nähtävissä Googlessa jo ennen huutokaupan sulkeutumista.

BuzzFeedin tietojen mukaan SpiceDAO-ryhmään kuuluva Soban Saqid, 25, on sentään tavannut elokuvantekijä Frank Pavichin, joka ohjasi Jodorowskyn projektiin perustuvan vuonna 2013 ilmestyneen dokumentin. Pavichilla ei kuitenkaan ole sen enempää tekijänoikeuksia käsikirjoitukseen kuin muillakaan faneilla.

Perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa onkin naureskeltu kryptoryhmän tuhlailulle. IFL Science vertaa kauppoja siihen, että ihminen ostaisi Taru sormusten herrasta -kirjan ja päättelisi sitten voivansa tehdä fantasiamaailmaan perustuvan elokuvan. Ei voi.

Jodorowskyn Dyyni ei siis vieläkään näytä toteutuvan. Taidepläjäystä odotellessa Dyynin maailmaan voi perehtyä kirjan lukemalla tai katsomalla vuoden 1984 ja 2021 elokuvasovitukset sekä 2000-luvun alussa tehdyn minisarjan.

Lue myös: Yritys maksoi palkan kryptovaluuttana – työntekijän riski osoittautui lottovoitoksi, mutta nyt firma vaatii kryptojaan takaisin

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso alla olevalta videolta, miten paljon bitcoineja louhimalla voi tunnissa "tienata".

6:45img

Lähteet: Financial Times, IFL ScienceBuzzFeed@TheSpiceDAO/Twitter

Tuoreimmat aiheesta

Kirjat