Bitcoin on tunnetuin, mutta vain yksi tuhansista, käytössä olevista kryptovaluutoista eli digitaalisista virtuaalivaluutoista.
Yhä useamman suomalaisenkin virtuaalilompakoista löytyy kryptovaluuttoja kuten bitcoinia tai ethereumia. Niitä voidaan yleensä siirtää, varastoida ja myydä sähköisesti.
Yksi alan pioneereistä on Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut suomalainen Stani Kulechov. Hän on ollut luomassa Aave-nimistä kryptovaluuttojen vertaislainaamiseen käytettyä alustaa.
Hän ei kuitenkaan usko, että vielä pariin vuoteen olisi mahdollista siirtyä ainoastaan kryptovaluutan käyttämiseen ja lopettaa pankkijärjestelmässä olevien valuuttojen käyttäminen.
– Vielä on pitkä matka siihen. Pyrimme siihen, että on vapaus valita mitä verkkoa käyttää maksuvälineissä. Kryptovaluutoissa on omat hyvät puolensa. Niissä ei ole keskitettyä organisaatiota, Kulechov toteaa.
Hän käyttää vielä perinteisiä valuuttoja maksamiseen, mutta ei sijoituspalveluihin.
– Minulla on kaikki sijoituspalvelut hajoitetussa ja kryptomuodossa. Käytän korttia, jos pitää hakea maitoa kaupasta, Kulechov kertoo.
Kryptovaluuttojen riskinä raju heilahtelu
Kryptovaluuttojen markkinariskinä on niille tyypilliset rajut arvon nousut ja laskut. Suomessa ei voi vielä maksaa kryptovaluutoilla kivijalkakaupoissa.
– Uutena aaltona ovat tulleet niin sanotut euroon ja dollariin sidotut kryptografiset valuutat. Ne liikkuvat nyt todella nopeasti kryptoverkoissa lohkoketjuissa. Niissä ei ole samanlaista kurssimuutosta kuin esimerkiksi bitcoinissa tai ethereumissa. Niistä voi tulla vähän yleisempi käyttömuoto kivijalkatasolla jossain vaiheessa, Kulechov pohtii.
Kryptovaluutat eroavat toisistaan monin tavoin. Katso koko haastattelu Viiden jälkeen -ohjelman haastattelun videolinkistä.