Jyväskylän kaupungin työntekijät kohtaavat yhä enemmän uhka- ja väkivaltatilanteita työssään, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.
Kaupungin ylläpitämän rekisterin mukaan uhkaavista ja väkivaltaisista tilanteista tehtiin viime vuonna vajaa 1 100 ilmoitusta. Rekisteri on ollut käytössä vuodesta 2012 lähtien. Siihen kerätään tiedot tilanteista, joissa kaupungin palvelujen asiakas uhkaa työntekijää sanoin tai teoin. Fyysiseen väkivaltaan liittyviä tapauksia kirjataan eniten.
– Tänä vuonna ilmoituksia on tullut yli sata lähes joka kuukausi, työsuojelupäällikkö Veijo Koskinen Jyväskylän kaupungilta kertoo Keskisuomalaiselle.
Jos tahti jatkuu samana, ilmoituksia kertyy vuoden loppuun mennessä noin 1 300 kappaletta.
Kaupungin kontolla haastavimmat hoidettavat
Jyväskylässä vanhus- ja vammaispalvelujen työntekijät joutuvat todennäköisimmin uhka- ja väkivaltatilanteiden uhreiksi. Pelkästään kesäkuun aikana osa-alueelta tehtiin 56 ilmoitusta, joista 48 tuli ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon parissa työskenteleviltä.
Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen, varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen työntekijät kohtaavat työssään uhkaavia tilanteita. Kaupungin työntekijää uhkaava on usein tuttu aikuinen, jolla on aiempaa taustaa väkivaltaisesta käytöksestä.
Koskisen mukaan yksi merkittävä syy nouseviin tilastolukuihin on se, että hoidettavat ihmiset ovat aiempaa vanhempia. Monilla on lisäksi useita diagnooseja.
– Hoidettava ihmisjoukko on haasteellinen, sillä kaupungin kontolle kerääntyvät ne, joilla ei ole varaa yksityisiin palveluihin.
Keskisuomalaisen mukaan luvuissa näkyy myös se, että tilastointi aloitettiin vasta neljä vuotta sitten. Monet työntekijöistä ovat vasta nyt löytäneet väylän tilanteiden raportoimiseen. Ilmoitusmäärän kasvu voi siis osin selittyä sillä, että tapauksista ilmoitetaan useammin kuin aikaisemmin.