Kuinka notkea olet? Tutkijat havaitsivat yhteyden elinikään

Kuinka notkea olet? Tutkimuksen mukaan notkeus voi olla yhteydessä pidempään elämään.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan notkeus vaikuttaisi olevan yhteydessä pidempään elämään. Scandinacian Journal of Medicine & Science in Sports -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa käytettiin apuna Flexitestiä, joka arvioi seitsemän nivelen ja 20 kehon liikkeen notkeutta. 

Tutkijat testasivat yli 3 000:n iältään 46–65-vuotiaan miehen ja naisen notkeutta ja kuolleisuusastetta 13 vuoden jälkeen.

Vaikka notkeus yhdistettiin pidempään elämään molemmilla sukupuolilla, sillä oli dramaattisempi vaikutus naisten elinikään.

Naisilla, jotka saivat matalimmat pisteet Flexitestistä ja jotka olivat näin ollen vähiten notkeita, oli lähes viisi kertaa suurempi todennäköisyys kuolla ennenaikaisesti verrattuna eniten pisteitä saaneisiin naisiin. 

Miehillä, jotka saivat vähiten pisteitä, oli liki kaksinkertainen todennäköisyys kuolla ennen aikojaan.

– Tuloksemme tukevat notkeuden merkitystä terveyteen liittyvänä fyysisen kunnon olennaisena osana, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen mukaan mitä notkeampi on, sitä enemmän voi vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiään.

Alla olevalla videolla näytetään, miten notkeutta testataan Flexitestin avulla. Juttu jatkuu videon alla.

Notkeus auttaa arjen askareissa

Tutkimus perustui dataan Rio De Janeirosta, Brasiliasta. Tutkimuksen tekoon osallistui kuitenkin myös suomalaisprofessori Jari Laukkanen Itä-Suomen yliopistosta. 

Tutkimusta johtanut Claudio Gil S. Araújo kertoo Fortune-lehden haastattelussa, että ihmisen notkeus alkaa heiketä jo taaperoiässä ja keski-ikään mennessä nivelet ovat aina vain jäykempiä.

Araújo haluaakin lisätä tietoisuutta siitä, että notkeus on hyvän ikääntymisen peruspilari. Notkeuden ylläpitäminen auttaa iäkkäitä pysymään ketteränä ja esimerkiksi poimimaan tavaroita maasta tai sitomaan kengännauhat.

Arkisten askareiden helpottamisen lisäksi notkeana pysyminen vähentää esimerkiksi vammojen riskiä. 

Moni unohtaa venyttelyn

Treenatessa venyttelyä ei sovi unohtaa. Moni suorittaa aerobisen treeninsä tai lihasvoimaharjoittelunsa, mutta unohtaa kolmannen tekijän.

– Nämä ovat kaksi hyvin tärkeää osa-aluetta kunto-ohjelmassa, mutta on myös kolmas elementti, ja se on notkeus ja liikkuvuus, joka on useimmiten se, joka jätetään huomiotta, liikuntafysiologi Chris Travers kertoi aiemmin Fortunelle

Venyttely parantaa notkeutta ja liikerataa sekä verenvirtausta aivoihin ja kehoon. Lisäksi venyttele parantaa ryhtiä ja helpottaa esimerkiksi selkäkipuja.

Aiemmin tutkijat ovat havainneet, ettei ihmisen terveydelle lupaa hyvää, jos hän ei kykene flamingoasentoon tai nousemaan istuma-asennosta seisomaan tukea ottamatta.

Katso vinkkejä liikkumiseen videoilta!

Horjuuko askel? Nämä helpot liikkeet kehittävät tasapainoa 3:24
Selkäliitto ry:n selkäneuvonnan koordinaattori Satu Niemi esittelee helppoja liikkeitä, joiden avulla voit kehittää tasapainoasi.

Lue myös:

    Uusimmat