Kuinka paljon koiralle saa antaa namipaloja? Muista nämä säännöt

Koiralle tarkoitetut herkut voivat toimia mainiona apuvälineenä koiran koulutuksessa tai arkirutiininen opettelussa. Herkkujen ojentaminen ei kuitenkaan saa äityä liian anteliaaksi, eikä palkinnoksi saa antaa mitä tahansa suuhunpantavaa. Koiran hemmotteluun ja palkitsemiseen on kehitetty hyviä ja turvallisia namipaloja, jotka toimivat palkintona hyvästä käytöksestä.

Koirien herkkupalat voivat toimia apuvälineenä koiran koulutuksessa, palkitsemisessa sekä pienessä hemmottelussa. Palkkioita voi käyttää esimerkiksi arkielämän tilanteissa sekä uusia rutiineita opetellessa, kuten myös erillisissä opetustuokioissa. Herkkujen sijaan palkinto voi olla myös esimerkiksi leikkituokio tai kehuminen: onkin tärkeää osata palkita koira aina sille sopivalla tavalla.

Tosin herkkupalojen antaminen on usein helpoin sekä miellekäin tapa palkita koira – tarkkanenäisen koirankin mielestä!

Herkkupala osana positiivista vahvistamista

Namipalat muodostavat arvokkaan osan koirasi koulutusta ja se on usein sekä koiran, että omistajan lempiapuväline. Herkku tulee aina ansaita; se on palkinto, joka voi auttaa myös vahvistamaan sinun ja koirasi välillä olevaa sidettä.

Herkkupala toimii erittäin tehokkaana apuvälineenä positiivisessa vahvistamisessa: positiivinen vahvistaminen tarkoittaa sitä, että koira oppii yhdistämään hyvän käytöksen johonkin mukavaan. Ja mikäpä miellyttäisi hajuaistiltaan äärimmäisen herkkää koiraa enemmän kuin herkulliselle tuoksuva namipala?

Varo herkuttelemasta liikaa

Liian monen tai väärän tyyppisen herkun antaminen voi horjuttaa koirasi ruokavalion tasapainoa ja johtaa ikäviin paino-ongelmiin. Vaikka olisikin houkuttelevaa antaa koiralle esimerkiksi ruoantähteitä tai herkkupaloja pöydästä, älä sorru siihen. Koirien teolliset herkkutuotteet ovat terveellisempi vaihtoehto, sillä ne on tarkoin suunniteltu, ne maistuvat herkullisilta ja täydentävät perusaterioita ravitsemuksellisen tasapainon järkkymättä.

Jos koiralla on taipumusta ylipainoon, sen ruoka-annosta voi joutua pienentämään ruualla kouluttaessa. Ahneelle koiralle voi hyvin myös käyttää sen omaa ruokaa palkkioina.

Erilaiset herkkupalat: Muista nämä säännöstelysäännöt!

Palkitsemisherkkupalat eli pienehköt, yleensä lihapitoiset herkkupalat on suunniteltu palkitsemaan hyvää käytöstä. Rajoita nämä 10 prosenttiin koiran päivittäisestä energiamäärästä.

– Ihmisten herkkupalat eivät aina sovellu koiralle; jotkut saattavat olla jopa vaarallisia koiralle. Esimerkiksi suklaa ja ksylitoli ovat epäterveellisiä ja jopa hengenvaarallisia.

Herkkutuotteita voi antaa koiralle säännöllisesti, mutta älä ylitä 15 prosenttia koiran päivittäisestä energiantarpeesta! Etenkin pentujen ja pienten koirien kanssa tulee olla tarkkana ettei herkkupaloista muodostu liian suurta osaa koiran ravinnosta.

– Antaessasi koiralle herkkupaloja, voi olla syytä vähentää vastaava energiamäärä koiran pääateriasta. Ruokintaohjeet pakkauksessa auttavat sinua laskemaan, kuinka monta herkkua ja kuinka usein voit niitä antaa.

Erilaisetpurutuotteet auttavat vahvistamaan koiran hampaita ja välttämään koiran pureskeluintoa kiellettyihin asioihin, kuten vaikkapa kenkiin tai sohvankulmaan. Jotkut auttavat vähentämään hammaskiven muodostumista ja pitämään koiran hengityksen raikkaana. Sopiva annosmäärä riippuu paljon koiran koosta, mutta yleisesti suositellaan yhtä purutuotetta päivässä.

Keksit annetaan koiralle välipalana. Monet keksit auttavat puhdistamaan koirasi hampaat ja niitä voi antaa korkeintaan 15 prosenttia kokonaisenergiamäärästä.

– Varmista, että palkinnot ovat mahdollisimman terveellisiä ja luonnollisia. Pistä myös merkille, muuttuuko koiran käytös eri namipalojen jälkeen; alkaako koira riehua tai saako se mahanpuruja.

– Selvitä, onko koirallasi allergioita tai yliherkkyyksiä: valitse herkkupalat sen mukaan.

– Jos olet epävarma, kysy neuvoa eläinlääkäriltä; eläinlääkäri on lemmikkisi lääkäri, hammaslääkäri, farmaseutti ja ravitsemusterapeutti. Eläinlääkäri voi antaa hyviä vinkkejä siihen, millaiset herkut sopivat sinun koirallesi sen iän, rodun ja muiden tekijöiden summaamana. Myös eläinkauppojen asiantuntijat voivat auttaa.


Lue myös:


AVA

Lähteet: Purina.fi, cesarsway.com, elainlaakariin.fi, Sarah Fisher: 100 vinkkiä koiran käytösongelmiin

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat